Jeugdroeien bij Daventria

Roeien is leuk! 

De wind in je haar, zon op je snoet en roeien maar!

Soms is het ploeteren en hard werken, maar het is super vet als het lukt.

De ene keer ga je lekker hard in je eentje, de volgende keer train je samen met anderen in een meermansboot. 

Ben je op zoek naar een sport die sportief, uitdagend en gezellig is?

Dan bij je bij R&ZV Daventria aan het juiste adres!

Roeien is een heerlijke sport: lekker buiten op het water en samen met anderen bewegen. Bij Daventria hebben we een enthousiaste jeugdgroep in de leeftijd van 11 tot 18 jaar en in alle niveaus: je kunt roeien voor de lol (recreatief roeien) en je kunt ook vaker trainen en toewerken naar het roeien van wedstrijden. Verder is natuurlijk gezelligheid belangrijk: we zijn samen Daventria en maken er samen wat leuks van!

Kijk hoe leuk andere jeugdroeiers het bij Daventria hebben

Klik op de foto voor meer leuke jeugdroeien-foto's.

Meedoen?

Als het je leuk lijkt om te leren roeien, kom dan een keer vrijblijvend kijken en/of meeroeien op de zaterdag. Vereiste is wel dat je een zwemdiploma hebt. Neem contact op met jeugd@daventria.com om af te stemmen over het kijken of meeroeien - dat vinden wij heel gezellig en we leggen je dan graag meer uit!

1 jeugdgroep - 3 trainingsniveaus

Roeien bij Daventria is superleuk! Iedereen roeit op de manier waar hij of zij zich prettig voelt. Daarom zijn er 3 groepen jeugdroeien bij Daventria: de sportieve, competitie en wedstrijdgroep.

Bij alle groepen het jeugdroeien ligt het accent op samen sporten en plezier maken. Voor iedereen zijn er passende wedstrijden regionaal of door heel het land. Je roeit in éénpersoonsboten (skiffs), maar ook in ploegen (tweetjes, viertjes en soms zelfs achten). Daarnaast zijn er kracht/indoor trainingen en trainingen op de roeimachine (de ergometer).

Sportief roeien 

Als je begint met roeien, sluit je aan bij de sportieve groep en train je 1 of 2 keer per week. Hier maak je kennis met de roeihaal, oefen je de techniek, haal je je eerste roeidiploma’s én leer je de andere roeiers kennen. En misschien kun je zelfs al een keer aan een wedstrijd of toertocht meedoen.

De sportieve groep is er ook voor al meer ervaren roeiers die het roeien leuk vinden, maar niet aan wedstrijden mee willen doen. Als je de roeihaal onder controle hebt en graag verder wilt groeien, kun je doorstromen naar de competitie groep. Deze twee groepen trainen op zaterdag op dezelfde tijd, dus het doorstromen gaat heel natuurlijk.

Competitieroeien (doorgroeigroep)

Als je wedstrijden wilt roeien, moet je sterker worden, meer uithoudingsvermogen ontwikkelen en ook technisch meer leren: dus je moet (mag!) vaker trainen. Dit doe je in de competitiegroep die 2 of 3 keer per week traint. Zo kun je doorgroeien en meer ervaring opdoen. We richten op ongeveer eens in de maand/om de maand een regionale wedstrijd. Het wedstrijdseizoen sluiten we af met de Dutch International Youth Regatta (DIYR) in mei op de Bosbaan in Amsterdam (de roeibaan waar de Nederlandse olympische roeiselectie traint). Ambitieuze roeiers uit deze groep kunnen aangeven dat ze interesse hebben voor wedstrijdroeien. 

Wedstrijdroeien (prestatiegroep)

De meer ervaren, ambitieuze en gemotiveerde roeiers vanaf 14 jaar trainen 5 tot 6 keer in de week, om nog sterker te worden en beter te roeien. Hierbij word je begeleid door wedstrijdcoaches, met als doel om deel te nemen aan de nationale 2km wedstrijden. Je hebt doorzettingsvermogen nodig en ook de discipline om af en toe zelfstandig te trainen. De prestatie ligt in het steeds verbeteren van jezelf.

Activiteiten

Naast en na het roeien is er altijd tijd en ruimte om gezellig andere dingen met elkaar te doen (voor alle groepen jeugdroeiers). Dit kan het tafelvoetbalspel zijn of lekker chillen met elkaar in de lounge. In de zomer gaan de roeiers soms bij warm nog even “afkoelen” in het water of “klooien” met de SUP’s. 

Ook worden er regelmatig andere activiteiten voor (en door) de jeugdroeiers georganiseerd. Je kunt hierbij denken aan een filmavond, kerstdiner, spelletjesavond. En natuurlijk niet te vergeten het jeugdkamp wat altijd het eerste weekend van de zomervakantie wordt georganiseerd door de jeugdcommissie.

Roeitijden / -trainingen

Het jeugdroeien heeft bij Daventria eigen roeitijden. Op deze momenten (maandag, woensdag en zaterdag) zijn er geen senioren op het water. De zaterdag is onze vaste trainingsdag. Dan zijn we er in principe allemaal. De overige trainingsmomenten zijn afhankelijk van de (groei)ambitie van de roeier en worden per periode afgestemd en ingepland. 

In de periode van de zomertijd zijn de trainingen in principe altijd op het water:

  • Maandag van 17.00 – 18.30 uur (water)
  • Dinsdag van 16.30 – 17.30 uur core- en krachttraining
  • Woensdag van 17.00 – 18.30 uur (water)
  • Zaterdag van 12.00 -  14.00 uur (water)

Wanneer de wintertijd is ingegaan is het niet meer mogelijk om door de week op het water te trainen. De trainingsmomenten zijn dan:

  • Maandag van 17.00 – 18.00 uur ergometer training
  • Dinsdag van 16.30 – 17.30 uur core- en krachttraining
  • Woensdag 19.00 – 20.15 uur indoor (circuit) training (apart aanmelden)
  • Zaterdag 12.00 – 14.00 uur roeitraining (water)

Watertraining zijn altijd onder voorbehoud van het weer. De coaches maken hierin een veilige afweging. Wat regen houdt een roeier niet tegen, maar wanneer het weer het echt niet toelaat (storm, koude) om op het water te trainen wordt er op de ergometers getraind. De wedstrijdgroep traint soms op afwijkende tijden.

Overige informatie

Waar

De IJssel is een mooie rivier, maar heeft stromend water en kan ruig en onberekenbaar zijn. Om hier te mogen roeien moet je 18+ en ervaren zijn. De jeugd roeit op “De Hank”. De Hank is een langgerekte kolk (nevengeul bij de haven) die in verbinding staat met de IJssel. Hier kun je goed en veilig leren roeien.

Kleding

“Roeiers zijn geen watjes” wordt er vaak geroepen op Daventria. Dat betekent dat we roeien wanneer de zon schijnt, maar ook wanneer het waait en regent. Dit vraagt om sportkleding passend bij het weer. Bij voorkeur laagjes en aansluitende kleding. Wel is het verplicht om altijd met een bovenste laag van “fluor” te roeien zodat je goed zichtbaar bent op het water. 

Zorg er ook voor dat je altijd een setje droge kleding en handdoek mee hebt voor mocht het gebeuren dat je omslaat (wat iedereen, zelfs de meest ervaren roeier, gebeurt).

Veiligheid

Roeien doen we op openbaar water en kans op omslaan is altijd aanwezig. Dat is, zeker in de winterperiode, niet zonder risico. De jeugd roeit daarom altijd onder leiding van een coach. We streven er naar om altijd een (coach)motorboot mee het water op te laten gaan om bij omslaan te hulp te schieten. Daarnaast trainen we op wat te doen wanneer je omslaat; hoe klim ik weer in de boot. En in de winter gaan we in de kerstvakantie een keer winterzwemmen om te ervaren hoe je lichaam reageert in deze situatie.

Je bent verplicht een zwemdiploma te hebben.

Veilig Sport Klimaat (VSP)

Het jeugdroeien neemt bij Daventria een belangrijke plaats in. Basis van het jeugdroeien is de roeiopleiding; het aanleren van de roeihaal, het veilig kunnen besturen van de boten en het leren roeien in de verschillende boottypen. Dit doen wij op een manier waarin iedereen zich op zijn eigen wijze kan ontwikkelen, plezier kan beleven en zich vrij voelt zicht uit te spreken op het moment dat er iets gebeurt. 

De jeugdcoaches/begeleiders van Daventria volgen de regels van het NOC*NSF omtrent de omgang met minderjarigen en zijn allen in het bezit van een verklaring Omtrent Gedrag (VOG).