Jeugdroeien bij Daventria

Bij de jeugd zijn we met ongeveer 40 jeugdleden, jongens en meiden van 11 tot en met 18 jaar. Samen met zeven coaches trainen we in de zomer vooral in éénpersoons skiff en tweepersoons boten. In de winter, als het water onder de 10 graden is, trainen we in grotere boten zoals een twee of vier met stuurman. Ook bij slecht weer en hoog water gaan de trainingen door, maar dan is er een landtraining met circuitjes en trainingen op de ergometer.

Wil je ook leren roeien, dan bieden we daarvoor introductielessen aan. In zo’n zes lessen leer je roeien in de skiff en in een grotere boot onder leiding van ervaren jeugdleden en coaches. Samen met andere junioren beleef je direct hoe het is om in een roeiboot te varen. Om te leren roeien neem je contact op met jeugd@daventria.com, je kunt dan een afspraak maken om mee te doen aan de introductielessen. Klik hier voor het inschrijfformulier.

Na de introductielessen leer je om je roeitechniek verder te verbeteren. Want roeien is niet zo makkelijk als je misschien wel denkt! De balans vinden, de beweging van je benen, rug en armen in de goede volgorde en rustig uitvoeren, omkijken en sturen, het is best lastig. Heb je dat onder de knie, dan kun je je eerste skiffexamen doen. In de lessen daarna proberen we de kracht en de techniek, en daarmee de snelheid van de boot, steeds verder op te voeren.

Bij het roeien hebben we drie groepen. Na de beginnerscursus stroom je in in de behendigheidsgroep. Deze groep roeit minimaal één keer per week en de focus ligt vooral op het verder leren roeien en sturen zodat je veilig en steeds beter kan roeien.
Zodra je voldoende examens hebt gehaald kan je doorstromen naar de sportieve groep. Deze groep traint minimaal 2-3 keer per week. Je volgt hier een trainingsschema en de focus ligt op het sneller leren roeien door zowel je conditie als je techniek te verbeteren. Als je in deze groep zit, start je ook vaker (regio-) wedstrijden.
Tenslotte kan je doorstromen naar de wedstrijdgroep. Deze groep is bedoeld voor junioren die willen starten op nationale wedstrijden en daarvoor trainen ze minimaal 6 keer per week.

Ongeacht in welke groep je roeit, er worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd door o.a. het jeugdbestuur. Zo zijn er estafettes, een kerstdiner, toertochten op andere plekken in Nederland, wedstrijden bij andere verenigingen en een zomerkamp. Hierbij worden meestal alle groepen gemengd zodat je iedereen leert kennen.

Tijdens de zomertijd zijn de (meeste) trainingen op het water: zaterdag om 12:00 en maandag en woensdag om 17:00. Als de wintertijd in gaat kunnen we ’s avonds niet meer buiten roeien omdat het donker is. Dan zijn er trainingen binnen op de ergometer. De trainingsmomenten van de wedstrijdgroep worden in overleg bepaald.

Voor het roeien heb je sportkleren nodig, een sportbroek en t-shirt (in een fluor kleur zodat je goed te zien bent op het water) en gympen. Als de zon schijnt moet je je goed beschermen tegen de zon, want op het water kan je snel verbranden! Is het koud draag dan meerdere laagjes dunne kleding over elkaar, liefst met een winddicht jasje.

Om te leren roeien moet je kunnen zwemmen, het kan zomaar gebeuren dat je omslaat met je boot. Ook vragen we dat je tenminste 11 jaar bent, dit omdat roeien fysiek best zwaar is en je je goed moet kunnen concentreren, hoewel sommigen met elf jaar al kunnen beginnen.

Heb je nog vragen over jeugdroeien bij Daventria, of wil je graag meedoen met de introductielessen, neem dan contact op via het contactformulier.