Wedstrijdroeien bij Daventria

"Wedstrijdroeien, dat is toch heel hard trainen, afzien en wedstrijden starten?

Ja, dat klopt. Maar er zijn diverse soorten wedstrijden. Zo zijn er de nationale wedstrijden over twee kilometer waaraan diverse klassementen zijn verbonden. Deelname aan deze wedstrijden betekent dagelijkse training, competitie en kans op uitzending naar internationale wedstrijden. Met name onze jeugdleden tot en met 18 jaar doen mee aan deze wedstrijden.

Daarnaast zijn er wedstrijden die ook op een roeibaan plaatsvinden, maar waarbij de competitie er minder hard aan toegaat. Dan zijn er de wedstrijden over wat langere afstanden. Hierbij moet je denken aan afstanden variëren van 4 tot 8 kilometer, de deelnemers starten dan niet naast elkaar maar achter elkaar met een startverschil. Algemeen geldt dat je toch voor alle wedstrijden getraind moet hebben, op zowel technisch als conditioneel gebied. Dat kan alleen, in een skiff, maar ook in een ploeg zoals een twee, vier of een acht met stuurman of stuurvrouw. Het nummer waar je het meest in hebt voorbereid zul je logischerwijs ook starten op de wedstrijd waaraan je deel wilt nemen.

Naast de jeugdleden komen bij Daventria veel wedstrijdroeiers uit in het veteranenveld. Een veteraan ben je al als je de leeftijd van 27 jaar bent gepasseerd! Het veteranenroeien wordt gekenmerkt door wedstrijden over de wat langere afstanden. De deelnemers hebben vaak al vele jaren roei-ervaring waardoor er met een trainingsintensiteit van twee a drie keer per week prima resultaten worden geroeid. Daventria kent zo'n 85 veteranen wedstrijdroeiers, verdeeld over een aantal ploegen met verschillende ambities en ervaring. Hierdoor is het mogelijk geworden dat er aan een wedstrijd een ploeg (variërend van de succesvolle skiffeur tot de ervaren acht) van Daventria meedoet. Met de resultaten mag de vereniging trots en tevreden zijn. Wegens het stromende en soms woelige water van de IJssel is trainen immers niet altijd even gemakkelijk.

Elk jaar in een van de eerste weekenden van september organiseert Daventria de IJsselregatta: een wedstrijd van 5 kilometer tegenstrooms over, zoals we het zelf noemen, de mooiste rivier van Nederland. Een goede start om na de zomer(vakantie) mee te beginnen!

Om deel te nemen aan wedstrijden is het dus van belang dat je enige roei-ervaring hebt. Lijkt het wedstrijdroeien je het leuk, dan kun je of aansluiting zoeken bij een bestaande ploeg of zelf een ploeg oprichten en met een coach aan de slag gaan. De wedstrijdsecretaris kan je informatie geven over welke ploegen er zijn, welke wedstrijden vaak worden gestart, wat de afspraken zijn omtrent inschrijvingen en wat er verder nog van belang is bij het wedstrijdroeien.

Kamprechters richten zich steeds meer op het dragen van de juiste wedstrijdkleding. Op de site van de KNRB vind je informatie over de kledingregels.

Regels voor aanmelden wedstrijden en botenverdeling

 • Op het moment dat de inschrijving voor een wedstrijd is geopend, kan de volledige ploeg (namen roeiers en stuur, leeftijdsveld waarin gestart wordt en voorkeursboot) zich voor de betreffende wedstrijd aanmelden bij de wedstrijdsecretaris.
 • Binnen een paar dagen na opening van de inschrijving worden de boten verdeeld, indien nodig in overleg met de roeiers en/of het bestuur. Wie later komt krijgt wat er op dat moment beschikbaar is (kans is kleiner dat de voorkeursboot wordt toegewezen).
 • Bij de botenverdeling wordt door de wedstrijdsecretaris rekening gehouden met:
  • de roeicapaciteiten
  • of het een volledige Daventria bezetting betreft of een combi ploeg. Een volledige Daventria ploeg heeft op dat moment voorrang boven een niet volledige Daventria ploeg
  • 'blik'kansen
 • Er is al sprake van een combinatieploeg zodra één roeier of stuur van een andere vereniging deelneemt.
 • De boten en de benodigde botenwagens worden tijdig gereserveerd voor de wedstrijd door de wedstrijdsecretaris.
 • Indien een week voor de wedstrijd een ploeg zich nog aangemeld, dan wordt in overleg gekeken welke boot nog gereserveerd/gebruikt kan worden.
 • Een externe roeier mag gebruik maken van een Daventria boot (in overleg met de wedstrijdsecretaris) en betaalt hiervoor 10 euro per roei plek.
 • Een week voor de wedstrijddag ontvangt de contactpersoon van iedere ploeg een regelmail met betrekking tot het laden en lossen en transport van ons materiaal.
 • Het inschrijfgeld wordt door de penningmeester van Daventria verzorgd en doorbelast aan de contactpersoon van de ploeg.

Wil je meer informatie? Stuur een e-mail naar wedstrijd@daventria.com, aanmelden kan via het aanmeldformulier wedstrijden in Mijn Daventria.

Wedstrijden:
Kijk voor wedstrijden op onze agenda. Een accurate lijst en specifieke wedstrijdinformatie kan je vinden op de website van de Koninklijke Nederlandse Roeibond (onder roeien.nl/kalender).