Over Marathonroeien

Marathonroeien; wie gaat de uitdaging aan?
Marathonroeien is een aparte discipline binnen de roeisport.

Een roeimarathon:

 • Is minstens 50 km lang;
 • Wordt uitgeschreven als prestatie, estafette of wedstrijd;
 • Wordt meestal gevaren in een C2x+ en C4x+, maar soms ook in een ander type boot;
 • Wordt gevaren op verschillende soorten water (open water, smalle sloten, stromend water);

De marathoncommissie van Daventria organiseert en neemt deel aan roeimarathons, in binnen- en buitenland. De marathoncommissie wil graag deelname aan roeimarathons binnen Daventria promoten en zet zich hier actief voor in. Inmiddels is er een poule van ruim 20 mensen binnen Daventria en doen we aan zo’n 5-10 roeimarathons per jaar mee.

Waarom is marathonroeien leuk?
Marathons zijn langere tochten en duren vaak een groot deel van de dag, soms zelfs meerdere dagen. Dit betekent dat je langere tijd op het water bent en dus een lange effectieve roeitijd hebt. Heel wat anders dan een wedstrijd waar je meestal een relatief korte tijd op het water bent.

Daarnaast roei je vaak over bijzondere wateren en door mooie natuurgebieden waar je over land niet zo snel komt.

Naast het prestatie-element is natuurlijk ook de gezelligheid van belang, onderweg en na afloop! Ook speelt de teamgeest een belangrijke rol, je roeit met meerderen in een boot waarbij je elkaar motiveert en helpt. Een marathon roeien is een teamprestatie.

Tot slot ga je natuurlijk ook een fysieke en mentale uitdaging aan. Een marathon is iedere keer weer een overwinning op jezelf! Kortom: heel leuk als je van een uitdaging houdt. Zie ook dit filmpje van de Weerribben Wieden marathon (met de Deventer bijtjes duidelijk in beeld).

Soorten marathons
Er zijn een aantal soorten marathons te onderscheiden, afhankelijk van de insteek:

 • Estafette; afwisselend roeien en naar het volgende opstappunt rijden of fietsen, of integraal; de complete afstand roeien
 • Prestatie of wedstrijd
 • Dames, heren of mix
 • In een C4, C2 of in een wherry,
 • Eendaags of meerdaags
 • Binnen- of buitenland
 • Verschillende afstanden (50 – 100+ km)

Er is een overzicht van binnenlandse marathons te vinden op de site van de KNRB. Ook in het buitenland worden er veel marathons georganiseerd. De KNRB heeft er een aantal op een rij gezet. Vanuit de marathoncommissie is er één buitenlandse marathon die bijna ieder jaar op het programma staat en dat is de Rheinmarathon tussen Keulen en Düsseldorf.

Kan ik een marathon roeien?
Uiteraard kun je niet van de ene op de andere dag een marathon roeien. Het belangrijkste is dat je het leuk lijkt en een uitdaging met jezelf wil aangaan, dat is de ene helft van het werk. De andere helft vraagt om voorbereiding, zowel fysiek als geestelijk.

Fysiek kun je je voorbereiden door aan krachttraining te doen (been-, rug- en buikspieren), bijvoorbeeld door mee te doen met de indoortraining. Trainen op de ergometer en periodiek een tocht met een behoorlijk tempo en kracht te roeien naar Zutphen of Olst. Daarnaast kun je de eerste keer ook een langere tocht eens in estafette roeien om jezelf te testen hoe goed je het kunt volhouden. Jaarlijks organiseert de marathoncommissie ook in maart een oefentocht naar Zutphen en terug, een mooie test! En het spreekt voor zich dat je de nodige examens hebt behaald voor zowel roeien als sturen.
Zorg verder dat je je fit voelt en gezond eet. Tijdens een marathon is het belangrijk om voldoende te eten en te drinken (bananen, appel, kruidkoek, dextro, chocola, energydrink, chocolademelk etc.). Het is soms lastig met een langere fysieke inspanning toch te eten en drinken. Maar doe je dit niet dan heb je een serieuze kans op “hongerklap” waardoor je fysiek aan energie gaat inboeten met het gevolg dat je je niet meer kan concentreren. Dus bij iedere stop of wissel even wat eten en drinken voorkomt dit. Overigens is het wisselen in de boot ook een vast onderdeel, je ‘kruipt’ dan over elkaar heen zodat iedereen een stuurbeurt krijgt.

Geestelijk kun je je voorbereiden door in te stellen op een dergelijk lange afstand te roeien. Dus ontspannen en focus, voldoende nachtrust en op tijd naar de startlocatie zodat je je niet hoeft te haasten. Daarnaast is het ook een beetje “blik op oneindig” terwijl je geniet van de omgeving en doorgaan. En have fun!

Zoek jij een uitdaging, meld je dan aan!
Geef je naam door aan de marathoncommissie of meld je aan via deze link.

De marathoncommissie bestaat uit Marlijn Dompeling, Wim van der Hoek en Niels Meijerink.