Over Marathonroeien

Marathonroeien; wie gaat de uitdaging aan?

Marathonroeien is een aparte discipline binnen de roeisport.

Een roeimarathon:

  • Is minstens 50 km lang;
  • Wordt uitgeschreven als prestatie, estafette of wedstrijd of een combinatie;
  • Wordt meestal gevaren in een C2x+ en C4x+, maar soms ook in een ander type boot;
  • Wordt gevaren op verschillende soorten water (open water, smalle sloten, stromend water);

De marathoncommissie van Daventria organiseert en neemt deel aan roeimarathons, in binnen- en buitenland. Zij maken een voorselectie uit de lijst met marathons die aangemeld zijn bij de KNRB, maar voegen ook zelf marathons en andere tochten toe aan de eigen kalender. De marathoncommissie promoot en ondersteunt deelname aan roeimarathons. Niet alle marathons vallen hieronder overigens, de Elfsteden roeimarathon wordt niet door de commissie georganiseerd. Er is een poule van ruim 25 mensen binnen Daventria die in totaal aan zo’n 10 roeimarathons per jaar meedoet. Meer over deze poule en de voorwaarden voor deelname vind je hieronder.

Waarom is marathonroeien leuk?

Marathons zijn langere tochten en duren vaak een groot deel van de dag, soms zelfs meerdere dagen. Dit betekent dat je langere tijd op het water bent en dus een lange effectieve roeitijd hebt. Heel wat anders dan een wedstrijd waar je meestal een relatief korte tijd op het water bent.

Daarnaast roei je vaak over bijzondere wateren en door mooie natuurgebieden waar je over land niet zo snel komt.

Naast het prestatie-element is natuurlijk ook de gezelligheid van belang, onderweg en na afloop! De teamgeest speelt een belangrijke rol, je roeit met meerderen in een boot waarbij je elkaar motiveert en helpt. Een marathon roeien is een teamprestatie en van iedereen wordt verwacht dat hij/zij daar voldoende aan kan bijdragen, halverwege stoppen is geen optie!
Tot slot ga je natuurlijk ook een fysieke en mentale uitdaging aan. Een marathon is iedere keer weer een overwinning op jezelf! Kortom: heel leuk als je van een uitdaging houdt. Zie ook dit filmpje van de Weerribben Wieden marathon (met de Deventer bijtjes duidelijk in beeld).

Soorten marathons

Er zijn verschillende soorten marathons, afhankelijk van de insteek:

  • Estafette (afwisselend roeien en naar het volgende opstappunt rijden of fietsen), of integraal (de complete afstand roeien).
  • Prestatie of wedstrijd.
  • Eendaags of meerdaags.
  • Binnen- of buitenland.
  • Verschillende afstanden (vanaf 50 tot boven de 100 kilometer).

Er is een overzicht van alle binnenlandse marathons te vinden op de site van de KNRB: Ook in het buitenland worden er veel marathons georganiseerd. De KNRB heeft er een aantal op een rij gezet. Vanuit de marathoncommissie is er 1 buitenlandse marathon die bijna ieder jaar op het programma staat en dat is de Rheinmarathon tussen Keulen en Düsseldorf op de eerste zaterdag van oktober.

Kan ik een marathon roeien?
Uiteraard kun je niet van de ene op de andere dag een marathon roeien. Het belangrijkste is dat het je leuk lijkt en een uitdaging met jezelf wil aangaan. Dat is de ene helft van het werk, de andere helft vraagt om voorbereiding, zowel fysiek als mentaal.

Fysiek kun je je voorbereiden door aan krachttraining te doen (been-, rug- en buikspieren), bijvoorbeeld door mee te doen met de indoortraining of trainen op de ergometer. Jaarlijks organiseert de marathoncommissie in maart een oefentocht naar Zutphen en terug, een mooie test!

Voorwaarden om mee te kunnen doen

  • Je hebt ervaring met marathonroeien of hebt aangetoond (bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse oefentocht naar Zutphen v.v.) dat je over voldoende kracht, uithoudingsvermogen en techniek beschikt. De marathoncommissie besluit uiteindelijk om je wel of niet op te nemen in de marathonpoule.
  • Je hebt de juiste bevoegdheden, minimaal Ax2 en/of Cx2 en IJsselsturen (StIJ).
  • Je hebt de intentie om aan minimaal 3 marathons per jaar mee te doen.
  • De stuurbeurten worden afgewisseld. Hierbij wisselen we op het water. Dat moet je dus wel kunnen.


Zoek jij een uitdaging en voldoe je aan de voorwaarden, meld je dan aan!
Geef je naam door aan iemand van de marathoncommissie of meld je aan via deze link.

De marathoncommissie bestaat uit Marlijn Dompeling, Wim van der Hoek en Niels Meijerink.