Daventria met twee ploegen op de 11-steden roeimarathon

Om precies te zijn met een wedstrijd- en een toerploeg en twee roeiers die zich gedetacheerd hadden bij de buren (Amycus en Isala). De wedstrijdploeg van Daventria heeft een mooie 8e plaats gehaald. Aleid in de toerploeg Isala/Daventria was als laatste gestart (71) en is opgestoomd naar plaats 41. Robert deed mee in een toerploeg van Amycus. Er van  uitgaand van dat hij in de Negen eigenwijzen en niet de Negen onwijzen-ploeg zat kon hij naar huis met een klassering op de 46e plaats. Wij, de toerploeg bestaande uit goed onderhouden oldtimers en de helft newtimers en youngtimers hebben beslag gelegd op de 59e plaats. We zijn allemaal naar huis gegaan met het felbegeerde 11-steden kruisje.


Ja de 11-steden kun je niet alleen schaatsen, fietsen of zwemmen, ook roeien sinds 1984. Deze roeivariant van de Friese Elfstedentocht wordt gehouden op de vrijdagavond en -nacht en zaterdag na Hemelvaartsdag. Er wordt om 20.00 gestart in de Leeuwarder Prinsentuin en de bedoeling is dat je de tocht van 210 km langs de Friese elf steden in 24 uur aflegt. Door de harde wind is dit jaar besloten dat er niet over de meren geroeid werd en hebben we de alternatieve route via Bolsward gedaan. 180 km is wel korter, maar harde wind, 5 bft met uithalen naar 6 en 7 gecombineerd met golven is voor een toerploeg toch een uitdaging om zonder averij binnen 24 uur af te leggen.

De estafettewedstrijd wordt door ploegen van negen tot twaalf deelnemers verroeid in C2x+ boten. - De boten worden voorafgaand geprepareerd met onder andere golfbrekers, extra drijfvermogen, stormlantaarns en een taft aan de voor- en achterzijde. Met dank aan Michaël. En niet te vergeten voor nog meer veiligheid: meer lampen, pompen, zwemvesten, hoosblikken, sponzen, gps en waterkaarten. En Iso-dekens, kussens voor de stuur, roeikussentjes op de bankjes (en nog meer roeikussentjes vanwege de persoonlijke voorkeur) Pannenkoeken………uh pannenkoeken?

Er kan gestart worden in de categorieën wedstrijdroeiers, veteranen, mixed teams en damesteams. Dit zijn estafetteteams van 9 of 12 deelnemers. Vervolgens starten enkele ploegen in de buitencategorieën met respectievelijk zes of zelfs maar drie roeiers per ploeg. De estafetteteams worden ondersteund door een landploeg. De ploeggenoten die niet roeien, rijden met de landploeg mee langs het parcours. Maar dan wordt het wel een erg lang verhaal voor de website. De rest volgt in de Bellnote.