Rheinmarathon grossartiger Erfolg

Ofwel: een groot succes, die Rijnmarathon. Temidden van ca. 170 teams deden twee ploegen van Daventria (zie foto) zaterdag 5 oktober mee met de grootste roeimarathon van Duitsland: in de C4x 42.8 km stroomafwaarts op de Rijn van Leverkusen naar Düsseldorf. De Rijn ter plekke is te vergelijken met de Waal in Nederland, dus veel vrachtverkeer, duwbakken en torenhoge cruiseschepen. Het water was hierdoor bij tijden wat woelig (Marlijn: "gewóón dooroeien!"), waardoor de boeg de overige bemanning regelmatig van bovenaf kon gadeslaan. Voor boeg Maria (Lamers) leverde dit grote genietmomenten op; voor ons prettig dat ze niet zeeziek werd.

De Rijn stroomt hard (7-8 km/h), dus de kilometers vlogen voorbij en na 2.46 resp. 2.49 uur waren we binnen, de nodige blaren, een vermoeid lijf, maar een schitterende ervaring rijker. De marathon wordt selbstverständlich Duits omlijst: Schweinehackse op vrijdagavond (foto), Bockwurst mit Senf op zaterdagmiddag, spoelmiddel bier. Fijn voor ons: de in royale mate aanwezige musikale Ieren zingen geen Schlagers.

Vraag die bij ons opkwam: als dit Rijnfestijn gewoon kan, moeten wij onze aloude 100 km ook maar weer eens overwegen... (deze heroïsche strijd van Rees-D-over Rijn en IJssel naar Deventer werd in de periode 1984-1990 door Daventria georganiseerd, zie Daventria's lustrumboek 2009).

Meer over de Rheinmarathon, uitslagen, foto's: https://www.rcgermania.de/marathonrudern/