Gedeeltelijk roeiverbod vanaf maandag 20 januari

Vanaf maandag 20 januari 2014 geldt gedurende circa 2 weken een algeheel roeiverbod van maandag tot en met donderdag. Op vrijdag, zaterdag en zondag kan gewoon geroeid worden.

Wat is er aan de hand?

Zoals zo vaak bij grote projecten zijn ook de uitvoerders van de werkzaamheden aan de Zandweerdplas op onaangename verrassingen gestuit.
In het noordelijk deel van de huidige Zandweerdplas is een groot deel van de bodem ernstig vervuild. Het vervuilde gedeelte strekt zich uit tot op de IJssel. Dat er vervuilde grond aanwezig is is niet als een verrassing gekomen. De ernst van de vervuiling, de diepte waarop de vervuiling nog aanwezig is en het verspreidingsgebied van de vervuiling valt tegen. Zeker in de havenmonding naar de IJssel was geen vervuiling verwacht.

Wat gaat er gebeuren?

De bovenste grondlaag is betrekkelijk schoon. De in de loop der jaren strenger geworden milieuregels hebben dus effect gehad. Die grond wordt op dit moment al weggehaald en elders in de Zandweerdplas gebracht om deze minder diep te maken, te verontdiepen. Hiervan hebben we maar weinig last, we moeten natuurlijk uitkijken en er met een grote boog omheen roeien.

Vanaf aanstaande maandag 20 januari komt de laag eronder aan de beurt en die is smerig. Zo vies dat de kraanmachinist die de grond naar boven haalt in een cabine met bovendruk komt te zitten zodat kwalijke gassen niet naar binnen kunnen. De man op het dek zal speciale kleding dragen tegen spetters en zo nodig een persluchtmasker.
Wij kunnen daar dus niet zomaar langs roeien in onze roeipakjes. De gassen die vrij komen zijn zwaarder dan lucht en komen dus precies boven het water, op onze neushoogte, te hangen. Om gezondheidsrisico's te vermijden mogen we daar niet doorheen varen. Als de havenmond wordt gebaggerd, dan is er bovendien onvoldoende ruimte om zonder gevaar in een roeiboot langs de werkzaamheden te varen. Daarom geldt een algeheel roeiverbod als Boskalis in of bij de havenmond aan het werk is. De werkzaamheden vinden plaats van maandag tot en met donderdag.
Op vrijdag, zaterdag en zondag kan wel geroeid worden. Op vrijdagen varen de zandboten wel heen en weer.

Toeteren!

De inschatting is dat het weghalen van alle vervuilde grond ongeveer 4 weken zal duren vanaf 20 januari. Na circa twee weken (dus vanaf begin februari tot half februari) zijn de werkzaamheden zover van de havenmond af gekomen dat we er, met inachtneming van de volgende regels, weer langs mogen roeien.
De zandboten die, voor zover mogelijk, al die tijd ook blijven doorvaren, doen een zwaailicht aan en toeteren tijdens aan- en afvaart in de haven.
De regels voor het roeien langs de boot met daarop de kraan die de vervuilde grond in de naastgelegen bak gooit zijn anders; wíj gaan toeteren.
Op de roei komen een aantal toeters te liggen. Van maandag tot en met donderdag neemt iedere stuurman/-vrouw of skiffeur een toeter mee in de boot.
In de buurt van de boot met kraan toeter je zodat de kraanmachinist weet dat er een of meer roeiboten aankomen. Hij stopt dan met bovenhalen van grond tot de roeiboot of -boten voorbij zijn. Hetzelfde geldt op de terugweg. Er zijn ook uren dat er niets gebeurd omdat de bakken met vervuilde grond dan weggebracht en gelost worden. Ga dan niet voor de lol toch toeteren, dat is vervelend voor onze buren.
Probeer bij het wegroeien van het botenhuis zoveel mogelijk tegelijk te vertrekken zodat de kraanmachinist zo weinig mogelijk hoeft te stoppen met zijn werk. Hoe sneller hij door kan werken, hoe sneller we van de beperkingen af zijn.

Op de site wordt bekend gemaakt wanneer het roeiverbod wordt opgeheven en wanneer de toeterverplichting wordt opgeheven.