World Rowing Fisa Masters 2013 in Varese, Italië

Roeiers van 27 jaar en ouder (= veteranen) starten wedstrijden over 1000 m in hun eigen nummer en leeftijdscategorie boord-aan-boord (= naast elkaar op een 8 ploegenbaan). Dit jaar was de oudste deelnemer 94 jaar! Een vol botenterrein aan Lago Varese, 34 graden, strak blauwe hemel, prachtige natuur tussen de heuvels en ruim 3000 deelnemers afkomstig van alle continenten ( 40 landen). Wedstrijden van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat.

Daventria vertrok maandag 2 september met een volgeladen botenwagen vol met skiffs, dubbel tweeën en viertjes. Dinsdag nog even invaren en donderdagmiddag gaat de eerste race van start. De daventriacrew bestaat uit Huib de Boer, Bertus Blom, Johan Bollen, Siebe Dooper, Yvonne wolf, Sandra Schaap, Nelleke Hooijer, Hans Kluifhout steun en toeverlaat Nies Willems. In totaal 24 starts in uiteenlopende nummers van skiff tot de acht, waaronder een aantal nationale en internationale combinaties. 

Daventria laat zien dat zij er mag wezen met 8 blikken ofwel eerste plekken en een ruim aantal tweede en derde plekken. In roeiland gelden alleen de eerste plaatsen.

De opstart was wat stroef tijdens het botentransport heeft een skiff (Keizerswaard) schade opgelopen. Door de hitte (40 graden) in de Gottharttunnel heeft de taft van de boot losgelaten. In de donkere tunnelbuis klonk een harde knal. Het verkeer achter ons reed echter, net als wij, onverstoord door.

Sw internationale wedstrijden speelden zich af in de hoek van het meer van Varese. Het park en speeltuin staat volgebouwd met stellingen, daarin allerlei boten en uiteraard heel veel roeiers en roeisters die fit naar het vlot vertrekken en kilo's lichter weer bij het vlot aankomen. Die ene kilometer wedstrijd is te overzien, maar je tegenstanders denken daar net zo over en als je dan uiteindelijk aan de start ligt is het de kunst in je eigen race te geraken opdat je het beste uit jezelf weet te halen. Bij de F4- was de spanning bij onze Australische buren zo groot dat ze vergaten te sturen en ons binnen 100 meter aanvielen in onze baan! Dus herstart voor allen muv die Aussies, die mochten helaas niet nog eens proberen.
Elke 4 minuten is er een start, vanaf 9 uur naar zes uur in de avond is het dus elke 4 minuten spektakel aan de finishilijn. Soms een paar lengtes verschil, maar ook fotofinish zoals bij de vierzonder. Twee dagen later zie je uiteindelijk dat het slechts enkele honderdsten van een seconde scheelde. Maar je kunt ook denken dat je op kop ligt en lekker in je race groeit, blijkt er plotsklaps nog een skiffie voor je te liggen, dan goed doorpakken bleek helaas voor Bertus te laat. Huib redde het wel, en Johan verspeelde zijn tweede plek aan een riempieretje vlak voor de finish. Zweet, handwasjes en nog wat verdwaalde zonnebrand verbrak het contact tussen riem en hand. Niet omslaan, herstellen en nog een na laatste worden. Toch nog een prestatie van formaat!

Yvonne start voor het eerst in de skiff op de Masters en tijdens een goed opgebouwde race won zij haar race. Prachtig om te zien. En dan op naar het erevlot om blik in ontvangst te nemen. Huib had ook een Wereldrace in de skiff. Met een ruime bootlengte voorsprong op nummer twee over de finishlijn. Dat de heren van daventria kunnen roeien laten ook Bertus en Huib in de dubbeltwee zien. Weer blik. Onverwacht stapt Huib in bij een Nederlands duitse heren 8 en in krachtige halen ook als eerste over de streep.

En dan hebben we natuurlijk nog de keizerin van Daventria, Sandra Schaap met vier blikken: 2 x skiff en 2 x4. Met afstand eerste in de WA 1x, eerste in WB 1x en blik in een internationale 4 x met onder andere Marjolein Reekers (van roeivereniging De Hertog uit Den Bosch) en blik in een andere internationale combi vier. Tot zover de stand. Informatie over de mix nummers in een vieren een twee volgt.

Nies Willems