Verslag elfstedenroeimarathon 2013

Op de vrijdag na hemelvaart wordt traditioneel de elfstedenroeimarathon verroeid. Geen maanlicht, veel obstakels en altijd moordende concurrentie aan de kop in het wedstrijdveld. Dit jaar twee mannen veteranen ploegen aan de start om 20.00 uur in de Prinsentuin hartje Leeuwarden. Johan Deems en Jacob d'Olde gestuurd door Claudia Kooke mochten met startnummer 21 vertrekken en werden door nummer 22 de Koolenbranderploeg met René de Boer en Johan Bollen met Sandra Schaap aan de touwtjes direct behoorlijk onder druk gezet.

Na de eerste wissel was de volgorde andersom en een klein foutje in Dokkum maakte het verschil wat groter. Na zo'n 4 uur roeien bij doorkomst bij Wetterwille zijn de kaarten behoorlijk geschut. Aan kop de Assercombiploeg, daarachter de Zwolschecombiploeg en dan uit het niets opdoemend de mixploeg van Ric die de heren van Dav2 flink opjaagt, maar moeite heeft ze te passeren. Nummer 4 Koolenbranders en 5 Daventria2 met Menno Rakhorst, Bertus Blom, Sjoerd Boerhout, Bregt Huizenga, Martijn van Nieuwehuyzen, Theo Teunissen, Toon van Kessel en Robert Duzijn die met stuurvrouwen Claudia Kooke en Katja Bernardt dit gelegenheidsteam compleet maken. In totaal zijn er 99 deelnemen ploegen, meer als de eerste vijf zullen wij de rest niet meer zien. Het weer houdt zich prima en de tocht doet Sneek aan, altijd lastig in het midden van de stikdonkere nacht. Dit jaar geen dukdalf kussen hier, dat gebeurd helaas wel voor de Koolenbranderploeg vlak voor Osingahuizen. De dukdalf werd niet gezien omdat de roeiers het zicht van Sandra ontnamen, dit obstakel wordt rakelings gemist door de boegbal en de Rudy Post pakt een onverwachte stop als de boegrigger dicht aan het boord de dukdalf ontmoet. Deze plek is super sterk, en een lichte verbuiging is het gevolg met een dolhoek die wat te ver vooroverstaat. Er wordt overlegd, er is zelfs wat lichte paniek, kunnen we verder?? Landploeg van de Koolenbranders maakt een reserve rigger montageklaar, Derk de Jonge hoopt dat het spant niet teveel beschadigd is. 
Ondanks deze tegenvaller weten de Koolenbranders met ruim 2 minuten voorsprong op Dav2 Ossingahuizen te passeren en koers te zetten naar het Slotermeer met in de achtervolging Bregt en Sjoerd die vlak voor het Slotermeer langzij weten te komen waardoor beide ploegen boord aan boord aan een van de moeilijke stukken van de tocht beginnen. Terwijl de golven over de boten spoelen en de pompen het nauwelijks aan kunnen moeten Gerbrand en Rics toezien hoe team Dav2 uitloopt en uiteindelijk eerder in Sloten aan komt. Dav2 profiteert ook nog even van het oponthoud dat de kapotte rigger veroorzaakt. René is resoluut, met een lange stok buigt hij in opperste concentratie de rigger en daardoor de dolhoek weer in de neutraal, ophouden?? No way, gaan!! En met een redelijke tegenwind en golven op het Slotermeer wordt de rigger getest en in orde bevonden, de inhaalrace kan beginnen.
Het verschil tussen de ploegen is op enig moment 16 minuten, daarna neemt de voorsprong af. Als Jan Koolenbrander en Harm Scheepstra met Martin Schaap de zwaarste tegenwind etappe geslecht hebben zijn we minuten ingelopen, en dat gaat door. Vlak voor Franeker is het verschil 4 minuten. Dav2 moet nog wisselen, en dan is er nog anderhalve bootlengte. Het insturen bij Franeker zou Claudia goed gedaan hebben, maar Theo en Martijn twijfelden, ze roeiden iets door, de Koolenbranders gingen wel haaks de bocht om, en daarna was het uitbouwen. Roel Jorna en Theo van den Broek bouwden verder en ook 11 stedenboss Gilles Boerlage en Chiel de Bruijne hielden de voorsprong vast en dedain er wat meters bij. Bij Kiesterzijl na Harlingen liggen de beide ploegen weer even boord aan boord, maar uiteindelijk weten de Koolenbranders om 15:06 over de finish te passeren en volgt Dav2 enkele minuten later. Wederom heeft Daventria met twee homogene ploegen hoog gescoord, 4 en 5 overall, jammer dat daar geen klassement voor is.

Naast de mannen deden er ook diverse dames in combiploegen deel. De combiploeg Grift/Daventria kwam als 30ste binnen, in 21 uur en 13 minuten, net geen winnars maar zeker toppers. We hopen dat zij hun verslag nog eens met ons willen delen in de Bellnote.

Start
Start in de Prinsentuin

Johan,
Ploeg Daventria 2 (21) met Johan, Jacob en stuur Claudia

Johan,
Johan, Rene en stuur Sandra

Stempelen
Stempelen in de nacht

Sjoerd,
Sjoerd, Bregt en Claudia in Harlingen

Het
Het kruisje voor iedereen die binnen 24 uur de tocht volbrengt!