Sybren behaalt beginnelingenblik op ARB

9 Juni 2013 zal de geschiedenisboeken ingaan als de dag dat Sybren Visser zijn beginnelingenblik behaalde. Na jarenlang keihard ergometeren, roeien, krachttrainen en alles opzij zetten voor het roeien viel vanmiddag alles op zijn plaats. 

Voor wie het niet weet, in het roeien kan je 2 soorten blik behalen, niet-klasserend en klasserend. Niet-klasserende wedstrijden zijn eigenlijk alle wedstrijden die niet worden verroeid over 2 kilometer. Er zijn een paar 2 kilometerwedstrijden die ook niet klasserend zijn, maar dat terzijde. Het seniorenroeien bestaat uit 4 klassen, beginnelingen (0 blikken), nieuwelingen (1-2 blikken), overgangs (3-7 blikken) en senioren A (8+ blikken). Bovendien heeft elke roeier zowel een boord- als scullroeistatus. Dat even ter achtergrond.

We gaan even terug naar de zaterdag, want toen begon ons weekend al met het LN1x veld. Hierin starten dus roeiers met maximaal 2 blikken en dat is dus een veld dat een stukje sterker is dan het LB1x veld van vandaag. Na een wat moeizame voorwedstrijd kwam Sybren niet heel tevreden over de streep. Het was vooral harken tegen de stevige wind in en het kostte veel moeite om een goed ritme te vinden. 8:28 was de eindtijd en dat was 7 seconden te weinig voor de A-finale. Desalniettemin is een 7e tijd in een veld van 22 heel netjes voor een jongen van 19 (ter vergelijking, veel concurrenten zijn rond de 22-23 jaar en hebben al enkele jaren meer ervaring, vooral in boordnummers).

Vandaag was echter de dag waar we het hele seizoen naar toegewerkt harden. Die ultieme race die het seizoen kon maken of breken. In de voorwedstrijd moest nog even afgerekend worden met een aantal roeiers, maar het behalen van de finale leek een formaliteit. Er werd dan wel een tweede plaats achter Theta behaalt maar in de tweede 1000 meter was duidelijk dat Sybren krachten kon sparen. Ondanks dat moest Theta behoorlijk diep gaan om Sybren achter zich te houden. Een prima race dus en met een ruime voorsprong op de rest van het veld door naar de finale.

Die finale was het moment. 6 boten aan de start die allemaal hadden bewezen uitstekende roeiers te zijn. In baan 7 de oude rot van Die Leyte. Nog geen blik behaald, maar wel ontzettend veel ervaring in dit veld. In baan 6 de reus van Theta, waarschijnlijk de fysiek sterkste roeier van het veld. Daarnaast de grote favoriet van Gyas. Zit al enkele wedstrijden tegen het blik aan, maar viste een aantal keren achter het net. Gekwalificeert met de snelste tijd in de voorwedstrijd en dus de grootste concurrent voor het blik. In baan 4 lag nog een roeier van Theta, die in het begin van het seizoen niet echt meekwam in het veld maar zich heel snel ontwikkeld heeft tot een gevaarlijke tegenstander. Tot slot in baan 3 een roeier van Vidar die het hele seizoen nog niet meegeroeid heeft en zich vanuit het niets kwalificeerde voor de finale.

Dan de race zelf (vanuit het oogpunt van de coach uiteraard). Sybren startte furieus en drukte zijn boegbal net als eerste door de 100 meter. Hij kon meteen al lekker tempo tikken (34 a 35) en ging ongeveer gelijk met Gyas en Theta (reus) door de 500 meter. Daarna leek het Sybren iets meer moeite te kosten om mee te komen met de top 2 en moest in de daaropvolgende 500 meter een gaatje van een bootlengte laten. Een klein foutje rond de 1000 meter van Gyas en Theta (al was het minimaal) werd direct door Sybren bestraft met een vernietigende druksprint van 20 halen. 250 meter eerder dan gepland, dus ik hoopte dat hij geen terugval zou krijgen. Wat heet, het gat werd daarna alleen nog maar groter en rond de 1500 meter had Sybren een voorsprong genomen van maarliefst 3 bootlengtes. Gyas was nog de enige “bedreiging”, maar een prima eindsprint zorgde ervoor dat hij geen centimeter meer dichterbij kwam. Met een voorsprong van 8 seconden (ongeveer 3 bootlengtes) kwam Sybren met de handen omhoog over de streep. Eindelijk dat blik, na jarenlang hard werken. Hulde! Feliciteer hem vooral, dit is zonder twijfel een van de mooiste prestaties behaald door een Daventriaan in de afgelopen jaren!

Ferry Olthuis