Acrobatiek op het water

Zaterdag 21 augustus was het weer zover: de cursus vallen en opstaan in de haven bij de Roei. Op deze dag mag je expres omslaan met je skiff en leer je er weer veilig in te klimmen. Een vaardigheid die elke skiffeur goed van pas kan komen. Ook dit keer waren jeugdleden Quirine Bredero en Silke Visser bereid gevonden om de nodige instructie te geven aan de ongeveer 15 deelnemers.

Het weer was redelijk goed met wat bewolking en een klein beetje wind, de watertemperatuur 21 graden en alle deelnemers hadden er zin in! Na een korte, zeer soepele demonstratie zag het er allemaal niet zo heel moeilijk uit en gingen de eerste roeiers het water op. Daar bleek het gezien wat angstige gezichten nog best een opgave om vrijwillig om te slaan. Op het vlot werd al geconcludeerd dat dit misschien wel kwam door angst om nat te worden. Een oplossing was snel gevonden en na wat onverwacht geduw, verschrikte gilletjes (van de vrouwen) en een hoop opspattend water naast het vlot was het natte pak bij een aantal mensen alvast geregeld.

Eenmaal omgeslagen in het water bleek dat prima zwembaar. Dat was erg fijn voor de rondzwemmende instructrices, maar voor de deelnemers was het natuurlijk de bedoeling om zo snel mogelijk weer in de boot te klimmen. Naast de boot gaan zwemmen, de dichtstbijzijnde riem pakken en de boot omhoog duwen zodat de andere riem op gelijke hoogte komt. Nog even een tik met een voet onder de boot door tegen de andere riem om erbij te kunnen en daarna met beide riemen in een hand de boot in evenwicht te houden om erin te kunnen klimmen.

Vervolgens komt het moeilijkste deel waarbij vooral snelheid belangrijk is. Met 1 hand aan de riemen en de andere hand aan de overzijde van de boot moet je je in een vloeiende beweging uit het water half over de boot trekken. Ook voor de toeschouwers op het vlot is dit het zwaarste deel, want het zorgt voor de nodige spierpijn in de lachspieren. De demonstratie leek nog zo makkelijk, maar het blijkt in de praktijk toch iets lastiger te zijn om in een keer weer goed in de boot te komen. Waar de meeste mensen moeite hadden om zich überhaupt uit het water te hijsen wist een enkeling zich zo enthousiast omhoog te duwen dat er direct aan de andere kant van de boot weer een plons volgde en vanaf de kant alleen nog een uit het water omhoogstekend been te zien was.

Eenmaal over de boot hangend is het een kwestie van bijdraaien, eventueel een been aan de andere kant overboord en rechtop gaan zitten. Met de riemen de boot in evenwicht houden en intussen weer goed in de boot gaan zitten. Een poging om op de buik liggend strijkend terug roeien viel helaas letterlijk in het water. Na het ontvangen van een uitgebreid applaus is het dan tijd om weer naar het vlot te roeien.

Een volgend onderdeel van de cursus is het doen van evenwichtsoefeningen door in de boot te gaan staan en beide riemen voorzichtig los te laten. Na een (kort) applausje voor jezelf ben je ook voor dit onderdeel geslaagd.

Een enkeling waagde zich ook nog aan het overstappen tussen twee skiffs dat na wat proberen nog best makkelijk bleek, omdat de over elkaar liggende riggers van de boten een soort catamaran maken die vrij stabiel in het water ligt.

Quirine, Silke en de Cluster Recreatie weer bedankt voor deze leerzame cursus!

Foto's van deze cursus zijn hier te vinden.

Sjoerd Boerhout