Ledenvergadering 10 juni wordt enige weken uitgesteld!

Vereniging Roeiaccomodatie Deventer
Op vrijdag 6 mei is bij notaris Brummelhuis in Deventer de akte gepasseerd waarmee de Stichting Roeiaccomodatie Deventer is overgegaan in de Vereniging Roeiaccomodatie Deventer (VRD).
De bestuursleden van de vereniging zijn de heren Folkert Leemans (voorzitter), Tjalling Koopmans (secretaris) en Roelof van der Veen (penningmeester). Zij zijn direct ook de enige drie leden.
De VRD is eigenaar van het botenhuis waarvan onze vereniging nu al ruim 10 jaar met veel plezier gebruik maakt.

Vervolgstappen voor de fusie
De omzetting van stichting in vereniging maakt het mogelijk om een fusie tot stand te brengen tussen VRD en de Roei- en Zeilvereniging Daventria. De eerstvolgende stap is dat de beide verenigingen het voornemen tot fusie bekend maken.
Dat gebeurt met een advertentie in het dagblad Trouw (het in dit opzicht goedkoopste dagblad met een landelijke verspreiding), door deponering van het fusievoorstel bij de Kamer van Koophandel en bij de verenigingen zelf. Zodra de nodige formaliteiten zijn vervuld zal dit voornemen worden gepubliceerd. De planning is medio mei. Dan hebben de eventuele schuldeisers van de beide verenigingen een maand de tijd om bezwaar tegen de fusie aan te tekenen. Als die maand voorbij is kunnen de ledenvergaderingen van beide verenigingen besluiten tot de fusie.

Naast de fusie ook wijziging van de Statuten en huishoudelijk reglement

De ALV van maart 2010 heeft ermee ingestemd dat het bestuur parallel aan de fusie ook een aantal andere aanpassingen voorstelt voor de statuten en het huishoudelijk reglement. De wijziging van de statuten zijn voorbereid door het bestuur. Met een beperkt aantal leden met bijzondere kennis en affiniteit met het onderwerp zijn alle voorstellen doorgenomen. Dit heeft geleid tot een nieuwe tekst met wijzigingen van Statuten en Huishoudelijk Reglement, die vervolgens ook door de notaris worden bekeken.

De voornaamste aanpassingen van de statuten gaan over:
- De toevoeging van de regels over doping, zoals de KNRB die voorschrijft. Alle KNRB-verenigingen moeten deze regels aan hun statuten toevoegen
- Het benutten van internet en email voor de communicatie met en tussen de leden.
- Het voorstel om het aantal volmachten per persoon te beperken tot 4 stuks

De voorgestelde wijzigingen in het Huishoudelijk Reglement betreffen:

  • Het geven van een plek aan de vertrouwenscontactpersoon / aandacht voor gewenst gedrag
  • De benoeming en ontslag van leden van commissies
  • Het benutten van onze website voor afschrijven, introductie, schademeldingen
  • Regels over het uit de vaart halen van boten, een algemeen vaarverbod, verantwoordelijkheid van de leden om verantwoord gebruik te maken van de boten, roeien bij lage temperaturen

Algemene Ledenvergadering NIET op 10 juni
Het besluit tot fusie moet volgens de Nederlandse wet (Boek 2, artikel 317 Burgerlijk Wetboek) op dezelfde wijze en met dezelfde meerderheid worden genomen als een besluit tot wijziging van de statuten. Dat is voor onze vereniging een vergadering waarin 2/3 van de leden zijn vertegenwoordigd. In die vergadering moet 2/3 voor de fusie stemmen. Als minder leden aanwezig (of vertegenwoordigd) zijn, volgt een tweede vergadering, waarin het aantal aanwezigen niet meer van belang is. Wel moet ook dan 2/3 voor de fusie stemmen.

De ALV mag het besluit niet eerder nemen dan een maand na de bekendmaking van het fusievoornemen (de advertentie etc). Wij hadden uitgerekend dat 10 juni een haalbare datum zou zijn voor de ALV. Dat is echter net wat te optimistisch.

De aankondiging voor vrijdag 10 juni in de Bell Note en op de website vervalt. Zodra de publicatie van het fusievoornemen plaatsvindt zal een nieuwe datum voor de ALV worden aangekondigd.

Gerbrand Naeff
voorzitter