IJsselbevoegdheid: Bij wie kun je terecht voor de 5de handtekening?

Voor het behalen van de stuurbevoegdheid op de IJssel (“Sturen 2”, kortweg St2) zijn – zoals bekend – vijf handtekeningen nodig die afgegeven kunnen worden bij gebleken praktische vaardigheid na een met succes volbrachte stuuroefening. De vijfde en laatste van deze vijf handtekeningen mag alleen worden gezet door Daventrianen die daartoe gemachtigd zijn.


Dit om een finale kwaliteitscheck op de stuurvaardigheid te houden. Tot voor kort was deze machtiging alleen verstrekt aan leden van de examencommissie. Het bezwaar van deze regeling was evident: in de praktijk bleek het lastig om iemand met machtiging te vinden voor de 5e handtekening, de behoefte was veel groter dan het aanbod. Dat zelfde patroon deed zich voor bij IJsselbevoegdheid roeien.

Om de vraag-aanbodfricties op deze markt te lenigen heeft de examencommissie tussentijds een aantal mensen aangewezen die de 5e handtekening ook mogen zetten. Duidelijk was dat er behoefte is aan een meer structurele oplossing. Die denken we te hebben gevonden in de vorm van onderstaande lijst van Daventrianen. Vanaf heden kunnen mensen die IJsselbevoegdheid roeien of sturen willen halen voor hun 5e handtekening terecht bij iedereen die op deze lijst staat. De bedoeling is om deze lijst periodiek te actualiseren. Daventrianen die vinden dat ze ten onrechte op deze lijst staan, kunnen zich melden bij de examencommissie. Omgekeerd kunnen Daventrianen die vinden dat ze ten onrechte niet op de lijst staan, zich ook melden. De examencommissie zal dan van geval tot geval oordelen.

Hieronder dus de lijst:
- kolom st2 geeft aan wie de 5e handtekening voor IJsselsturen mag zetten,
- kolom IJR het zelfde voor IJsselroeien.

De lijst: Download. (deze lijst is ook terug te vinden op de pagina roeibevoegdheden)

Wie mag de 5e handtekening zetten - criteria
 
Criteria die gehanteerd worden om te bepalen of iemand de 5e handtekening voor IJsselsturen dan wel IJsselroeien mag geven, zijn in ontwikkeling. Voorlopig is uitgegaan van de volgende kenmerken:

  • ervaren Ijsselroeier / stuurman op de IJssel
  • goed in staat om te beoordelen of je iemand op de Ijssel los kan laten, als stuur dan wel roeier (skiffeur)
  • natuurlijk gezag (met het oog op geloofwaardig oordeel en beoordelingsvermogen)

De examencommissie staat welwillend tegenover suggesties om deze criteria aan te vullen. De boven genoemde lijst van Daventrianen die de 5e handtekening mogen zetten is niet uitputtend - als je er niet op staat wil dit niet zeggen dat je niet voldoet aan bovengenoemde kenmerken. De samenstelling van de lijst wordt periodiek herzien.