Daventria succesvol bij elfstedenroeimarathon

Na maanden van voorbereidingen, vergaderingen, wisseloefeningen, verkenningen van wisselpunten en oefentochtjes was het dit weekend dan eindelijk zover: de jaarlijkse elfstedenroeimarathon in Friesland. 
De tegenslagen van vorig jaar hebben ons niet uit het veld laten slaan en ook dit jaar werd Daventria vertegenwoordigd door drie extra gemotiveerde ploegen bij deze tocht der tochten.

Vrijdag 3 juni
De dag begint warm met veel zon en wind die op dit moment lekker verkoelend werkt, maar voor tijdens de wedstrijd wel eens tegen kan gaan werken. De weersvoorspelling voor dit hemelvaartsweekend is droog, zon, wind en 20-25 graden.
Om 10:00 zijn we al druk bezig om de boten af te riggeren en klaar te maken voor transport. Alles is tot in de puntjes voorbereid en de boten liggen dus al snel klaar op de botenwagen.
Eenmaal in Leeuwarden leren we al snel dat je voor C-materiaal toch echt een andere checklist nodig hebt dan voor gladde boten. De roertjes zitten op deze boten niet vast aan de boot en die ligt dus nog in Deventer! Gelukkig zijn de sturen nog in Deventer, dus die worden snel gebeld dat ze hun eigen materiaal mee moeten nemen. Iets later blijkt ook de mix-ploeg hun roer in Deventer te heeft laten liggen. Toch een kleine opluchting aan onze kant dat het niet alleen ons overkomt. Gelukkig is ook het 2de roer nog ruim op tijd in Leeuwarden en rond 17:00 zijn alle boten goedgekeurd voor de wedstrijd.
Het avondeten staat al klaar en we kunnen kiezen uit een overvloed aan pastasalades, quiches, couscous en cake die door een aantal mensen gemaakt zijn.

De start
Om 19:00 is het tijd om de boot te water te laten mag ons startende koppel (Johan en Jacob) de boot oproeien naar de Prinsentuin in het centrum waar om 20:00 de start zal zijn. De Koolenbranders starten met nr 29 als eerste in het veteranenveld en ook de mix-ploeg bestaat uit veteranen. De Open categorie waarin wij starten telt 28 inschrijvingen en wij mogen als 21ste starten.

Start
Start in de prinsentuin met hier Johan en Rics (Koolenbranderploeg) van Daventria.

Om strak 20:00 klinkt het startsein en de eerste ploeg (combi ARC/Euros/DDS/Laak) vliegt weg waarna iedere 20 sec een volgende ploeg mag vertrekken.
Ferry en ik hoeven pas tegen middernacht onze eerste etappe te varen dus we besluiten om op het traject naar Dokkum onze ploeg nog wat aan te gaan moedigen. Op 12 km van de start vinden we een mooi plekje en al snel komt boot nr 1 langs die hun koppositie hebben weten te behouden en nu al een gat van 10 min hebben weten te slaan op hun directe achtervolger. Nadat startnummers 3 en 2 voorbij zijn zien we ineens het bekende zwart/geel de bocht om komen. Johan, Jacob, Bart en Rolf met stuur Naomi zijn binnen een uur al van plek 21 naar plek 4 geroeid!!! Het enige directe gevaar van achter komt nu van de Zwolse-combi die in een nog harder tempo richting de voorhoede lijken te knallen. De Koolenbranderploeg (nr 29) ligt ook goed op koers en lopen snel op. De mix-ploeg (nr 46) kunnen wij helaas niet meer zien, want we moeten doorrijden naar Dokkum waar we moeten helpen bij de eerste stempelpost.

Zaterdag 4 juni
Na een nacht en ochtend van veel roeien, eten en rusten met weinig tot geen slaap bereikt onze ploeg rond 14:45 de finish bij de Wetterwille in Leeuwarden. Met een tijd van 18:42:52 hebben we alleen de ARC/Euros-combi (nr 1) en de Zwolse-combi (nr 34) voor ons gelaten die een uur eerder wisten te finishen. In de open categorie zijn we met deze tijd ook de snelste verenigingsploeg.
Een half uur later bereiken ook de Koolenbranders (15:19:44) de Wetterwille en ook hun tijd is goed voor een notering als snelste verenigingsploeg in het veteranenveld.
De mix-ploeg weet met een tijd van 17:50:11 ook binnen de top 30 te eindigen.

Nadat de boot is opgeladen en we onze elfstedenkruisjes in ontvangst hebben genomen is het tijd om moe, maar zeer tevreden de terugreis naar Deventer te aanvaarden.

Sjoerd Boerhout

Het volledige verslag van deze elfstedenmarathon zal in de volgende Bellnote te lezen zijn!

Website elfstedenroeimarathon: www.elfstedenroeimarathon.nl
Uitslagen zijn hier te zien.

elfstedenkruisje

 Het felbegeerde elfstedenroeimarathon-kruisje 

ZonsopkomstRond 05:00: Zonsopkomst is toch wel het mooiste roeimoment van de dag.