Daventria 2de bij winterse SR Elfstedenroeimarathon

De Elfsteden Serious Request Roeimarathon levert het voorlopig geldbedrag op van ruim € 53.000. Dit bedrag werd zondagmorgen om elf uur overhandigd bij het Glazen Huis door het internationaal georienteerde HUG for live team. Dit gezelschap werd vierde tijdens de barre tocht die in de vroege morgen eindigde. De marathon werd in een tijd van 15 uur en 30 minuten gewonnen door het bondsteam van de KNRB.

De door LRV Wetterwille en Schrijfburo Terwisscha & Wagenaar georganiseerde tocht leverde een veelvoud op van wat voor mogelijk werd gehouden. “We gingen uit van een maximum bedrag van € 15.000. Leek reëel gezien het aantal van 13 teams en ruim 200 deelnemers. Deze week bleek echter al dat we dit bedrag ruimschoots gingen overschrijden en het eindbedrag lijkt met € 53.000 nog niet in zicht”, aldus de verheugde westrijdleider Hielke Hoekstra.

De omstandigheden waaronder geroeid werd waren bar en boos. Voor de start, zaterdagmorgen om 11.00 uur bij het Glazen Huis, werd besloten om de Friese Meren links te laten liggen. “Met windkracht 6 tot 7 en harde windstoten, was dat onverantwoord”, laat hoofd jury Bram Streefland weten.

Het iets kortere (187 kilometer) alternatieve traject bleek zwaar genoeg en kende in de ploeg van Theta uit Eindhoven de eerste en naar later bleek enige uitvaller. Zij gaven het na 9 uur ploeteren op. De andere ploegen beukten tot het einde toe tegen de stormachtige wind en zware regen in. Als eerste finishte het bondsteam, met WK en Olympische roeiers, in een zeer knappe tijd van 15.30 uur. Op een klein uur werd Daventria tweede. Het organiserende Wetterwille werd knap derde in 16 uur en 51 minuten. Laatste werden de studenten van Argo uit Wageningen na een kleine 23 uur roeien. Deze ploeg miste een afslag in Franeker en maakte extra kilometers.

De organisatie kijkt terug op een uiterst geslaagd en succesvol evenement. “Er zijn geen ongelukken gebeurd. Iedereen heeft genoten, ondanks de barre omstandigheden. En belangrijkste: er is een enorm geldbedrag binnen gehaald, dat de komende dagen ongetwijfeld verder oploopt. Daarmee is ons doel bereikt”, laat initiator en commissielid Ben Wagenaar tot slot weten. 


'Ploeg Y' (Sjoerd Boerhout, Bregt Huizenga, Niels den Boer, Ferry Olthuis en Floor Maten) in de achtervolging op de bondsboot.