Binnenbrand botenhuis Daventria – update 10-01-11

Op dinsdagochtend 21 december 2010 is er brand geweest in het botenhuis van Daventria. Herstel en schoonmaak zijn voor een groot deel afgerond. Het botenhuis is weer volledig in gebruik.


 

De brand
De brand heeft plaatsgevonden in het begin van de ochtend van 21 december. De brand is ontstaan in de stoppenkast van de elektriciteit naast de ergometerruimte. Een loszittende aansluiting in de stoppenkast kan de oorzaak zijn. Dat gaat als volgt: door de loszittende aansluiting gaat nog wel stroom, maar de verbinding geleidt minder goed. De weerstand is dus groter en de temperatuur loopt op. Dat kan tot brand leiden. De webcams in het botenhuis hebben om 07:33 uur hun laatste foto's online gezet. Aangezien ze dat elke 2 minuten doen, is de stroom uiterlijk om 07:35 uur uitgevallen. Dat heeft Thom Gardeitchik kort daarna ook in zijn boot gemerkt. Hij is vervolgens op onderzoek uitgegaan. Als snel zag hij dat er brand was in het botenhuis. Door de rook heen heeft Thom de brand in de stoppenkast geblust. Zijn snelle ingrijpen heeft erger voorkomen. De brandweer heeft het bluswerk afgemaakt



De plek van de brand. De oude stoppenkast is niet meer aanwezig, de nieuwe stoppenkast hangt links. De biervoorraad is verloren gegaan.

Na een noodvoorziening in de ochtend, is aan het einde van de middag van 21 december de elektriciteitsvoorziening weer hersteld.

Schade en schoonmaak

De meterkast en directe omgeving zijn verbrand. In het hele gebouw is zware rookschade in de buurt van de brandhaard, tot lichte rookschade in de verder weg gelegen delen. Dat betekent een roetlaag op alle wanden en voorwerpen, van tafels, gordijnen, plafonds en boten. Het schoonmaakbedrijf Dolmans is op woensdagmorgen 22 december begonnen met de reiniging, de check van alle installaties, waaronder de verwarmingsketels en de ergometers. Grote delen van het gebouw zijn opnieuw geschilderd, de vloeren zijn gereinigd en alle inventaris is schoongemaakt. Het werk is 7 januari grotendeel afgerond. De verzekeringen van de Stichting Roeiaccomodatie Deventer (gebouw) en de R&ZV Daventria (inventaris) dekken de schade.



Totale schoonmaak van het Salon.



Foto 3: Door de steiger kan ook het plafond in de ergometerruimte worden schoongemaakt

De situatie is weer normaal
Het botenhuis is op zaterdag 8 januari weer opengesteld. Net na de vorstperiode en vlak voor de hoogwatergolf kon iedereen het weekeinde van 8 en 9 januari roeien. Zondag was er de druk bezochte nieuwjaarsbijeenkomst. Wat rest zijn nog een aantal werkzaamheden voor herstel van het gebouw. Gebruik van het botenhuis blijft naar verwachting gewoon mogelijk. De afwikkeling van de schade zal ook nog de nodige aandacht vergen.

Ieder dank voor medeleven en meewerken waar dat nodig was.

Gerbrand Naeff
Voorzitter