Attentie voor stroming bij werkponton van Boskalis

Bij het laadponton van Boskalis op de IJssel (ten noorden van de haveningang) wordt al geruime tijd hard zand in duwbakken geladen. Ter plaatse kan een gevaarlijke stroming staan. Derk Josephus Jitta roeide in een skiff vanaf de Roei naar het noorden. Hij maakte het volgende verslag:

Stroomafwaarts met frisse wind uit westen dwars over de rivier. Bij tijd en wijlen knobbelig onrustig water. Iets voor ponton van Boskalis, waar ze bezig waren een duwbak te laden, werd ik ingelopen door een plezierjacht met golfgang en kwam er tegelijkertijd een plezierjacht stroomopwaarts varen. Om niet alle golfgang ter hoogte van de duwbak te moeten trotseren besloot ik te wachten, maar lokale sterke stroming, wind en golven waren mij te machtig om al strijkend op mijn plaats te blijven. Toen ik mij dat realiseerde was ik te laat om nog te ronden.

Ik kwam terecht in de fuik tussen duwbak en ponton en sloeg om. Met wat moeite wadend over de basaltkeien heb ik de skiff stroomopwaarts verhaald - ruim uit de fuik- en ben toen weer in de skiff gestapt. Om niet direct weer in de fuik terecht te komen ben ik naar de overkant naar de luwte en ruimte tussen de kribben geroeid.

Leerpunt voor iedereen:
Dit is het tweede incident op deze plek. Zeker voor skiffeurs geldt: houd afstand van het ponton – vooral als daar gewerkt wordt. Als er tegenliggers zijn: blijf niet stroomopwaarts wachten tot de ‘weg vrij is’. Door de stroom en de wind drijf je naar de gevaarlijke plek toe. Denk niet dat je strijkend wegkomt. Draai direct om en vaar weg!