130 jarige R&ZV Daventria opent botenhuis en organiseert IJsselregatta

Het was een Daverend Daventria weekeinde op 13 en 14 september 2014. De Roei- en Zeilvereniging Daventria is op 6 september 1884 opgericht. De viering van het 130 jarig bestaan was een weekje uitgesteld om dit feest te kunnen combineren met de opening van het verplaatste, uitgebreide en gerenoveerde botenhuis én met de jaarlijkse IJsselregatta op 14 september.



Burgemeester Andries Heidema opent het botenhuis (l) en onthult de windvaan ontworpen en gemaakt door Paul Keizer (r)


Op 13 september heeft burgemeester Andries Heidema van de gemeente Deventer het uitgebreide, geheel vernieuwde en verplaatste botenhuis van de vereniging geopend. De uitbreiding was nodig omdat de vereniging sinds 2000 flink is gegroeid en de verplaatsing was nodig vanwege Ruimte voor de Rivier. De IJssel krijgt meer ruimte en daarin profiteert de roeivereniging. De burgemeester opende het botenhuis in het bijzijn van leden en genodigden. Hij onthulde een prachtige windvaan, ontworpen door Daventriaan Paul Keizer, de roeiende helft van kunstenaarsduo de Space Cowboys.

Aan de onthulling ging een heel programma vooraf. Eerst heeft de Algemene Vergadering van Daventria René de Boer tot lid van verdienste benoemd vanwege zijn grote inzet voor zowel de bouw van het oorspronkelijke botenhuis (geopend in 2000) als voor de uitbreiding en verplaatsing. Daarna heeft erelid Jacques Eymans een nieuwe wherry gedoopt – een boottype dat voor jong en oud zeer geschikt is voor tochten over de IJssel. De doop is mogelijk gemaakt door een gift. De naam van de wherry is ‘Welgelegen.’, naar het huis van de gulle gever.



Voorzitter Gerbrand Naeff feliciteert lid van verdienste René de Boer (l) | Erelid Jacques Eymans doopt de ‘Welgelegen’ met Hajo Kruijff (l)



Alle leden hebben meegebouwd en poseren hier voor het botenhuis (foto’s Bas Boer / foto windvaan: Stentor).

Daarna volgde een waterspektakel, waarin allerlei watersporten te zien waren samen: roeien door Daventria, kanovaren door DKV, de waterscouts waren present. Stedelijk Orkest Lebuïnus maakte op de Organza een vaartocht vanaf de Wellekade tot voor het botenhuis van Daventria en bracht een serenade.

Na afloop van de opening vierde Daventria feest met optredens van 4Tuoze Matroze, een vuurshow en dansmuziek. Het zou nog lang onrustig zijn gebleven aan de Rembrandtkade, ware het niet dat de vergunning om muziek te maken om 23.00 uur ophield. Dat was ook wel goed met het oog op de IJsselregatta, die zondag 14 september op het programma stond.



De IJsselregatta was de eerste gelegenheid om onze prachtige nieuwe locatie met andere verenigingen te delen. Weer prachtig weer. De IJsselregattacommissie ontving iedereen gastvrij, de race verliep vlekkeloos en de nazit was bijzonder gezellig. Er was een bloementje voor Henriette Put, die zestig lid is van Daventria en voor Rix Kijne, met tachtig jaar de oudste deelnemer. Wethouder Jan Jaap Kolkman pakte het roeijargon goed op bij de prijsuitreiking. De zonnebloemen werden voor de derde keer gebruikt en zo werd het Daverend Daventria weekend zonnig afgerond.

Alle leden veel dank voor jullie inzet! Wij hebben elkaar en vele anderen een groot plezier gedaan!