IJsselregatta 2022 is afgelast

Na rijp beraad de avond voorafgaand aan de inschrijving van deelnemers voor de IJsselregatta, is het advies van de IJsselregattacie: afgelasting van de ijsselregatta 2022. Spelbreker in opzet van onze jaarlijkse wedstrijd is de huidige extreem lage waterstand.

De beslissing is met pijn in ons hart genomen. Met instemming van het bestuur is het nu een officieel besluit, de inschrijving is niet geopend.

De argumenten voelt iedereen waarschijnlijk wel aan. Bij deze waterstand en daarmee smalle vaarweg kunnen zich met de beroepsvaart al heel snel gevaarlijke situaties voordoen. Wij kennen zelf de IJssel met haar eigenschappen redelijk en in feite zijn wij getraind op het tijdig onderkennen van een risico, wij hebben geleerd hierop te anticiperen. Maar om “stroming-onervaren” bezoekende ploegen in een wedstrijd aan de huidige ontstane situatie bloot te stellen, achten we een te groot risico.

De weersverwachtingen voor de komende 2-3 weken geven, behoudens een beperkte stijging, geen uitzicht op een waterstand waarbij de regatta met een verantwoord risico kan worden verroeid. Hier bovenop komt dat we van Rijkswaterstaat (RWS) een advies hebben gekregen om bij een veel hogere waterstand al te besluiten de regatta niet door te laten gaan.

Let wel, de IJsselregatta mag dan afgelest zijn, alle andere Dies activiteiten die gepland staan voor onze eigen leden blijven zolang we zelf nog mogen roeien, gehandhaafd.

De IJsselregattacie.