nieuwe aandachtspunten laag water: oa kanohaven

Het zal niemand ontgaan zijn dat we momenteel maar relatief weinig roeiwater tot onze beschikking hebben. Dat geldt niet alleen voor ons roeiers, maar voor alle waterweg gebruikers. Zeker de binnenvaartschepen hebben nog maar een zeer beperkte vaargeul waar ze in kunnen varen en zijn daardoor nog minder in staat om te manoeuvreren en dus nog meer afhankelijk van het goede gedrag van mede waterweg gebruikers, zoals het volgende artikel ook mooi illustreert: 'We kunnen niet op de rem trappen' - https://nos.nl/l/2440015

Nu zijn wij roeiers over het algemeen ons al zeer bewust van onze kwetsbaarheid op het water en van onze mede waterweg gebruikers, maar het kan nooit kwaad om hier de komende tijd met dit lage water nog extra alert op te zijn!

Naast dat de lage waterstand ervoor zorgt dat het in- en uitvaren van de haven ook extra alertheid en stuurmanskunsten vergt (zie bericht elders hier op de website), doet zich nu ook een laag-water-issue voor bij de kanohaven (gashaven). Daar heeft zich namelijk een onzichtbare ondiepte gevormd waarop je snel vast kan komen te zitten (en vervolgens door de blubber waarin je dan wegzakt, je ook moeilijk weer wegkomt). Deze ondiepte bevindt zich op ongeveer 1/3e van de totale breedte aan bakboordzijde (---X------ schematisch bezien). Oftewel let erop als je wil gaan wisselen in de kanohaven, dat je dan goed stuurboordwal houdt bij het invaren.
 
Laten we er samen voor zorgen dat ook bij deze lage waterstand het roeien veilig blijft en neem dus geen onnodige risico's!