Nieuwjaarsspeech Daventria 2021 – Nieuwe geschiedenis

Beste leden,

In vele opzichten is 2020 een memorabel jaar geworden waarin zaken anders zijn gegaan dan Daventria met haar geschiedenis en tradities gewend is. Een van de redenen dat ik vorig jaar zo vereerd was om de rol van voorzitter te bekleden was de lange historie van Daventria. Al vele leden zijn ons bestuur voorgegaan om de vereniging te besturen en te leiden naar de prachtige club aan de IJssel die het nu is. Een club met een mooie vloot, mooi roeiwater, maar vooral leuke leden die met veel plezier in een roeiboot stappen om recreatief een tocht te maken, zichzelf sportief willen uitdagen of hard aan het trainen zijn voor een bepaalde wedstrijd. In maart werd dit allemaal stopgezet en week na week werd de hoop op het doorgaan van evenementen kleiner.

De voorjaars AV hadden wij hoopvol uitgesteld naar tijden dat wij weer bij elkaar mochten komen, maar we moesten accepteren dat dit niet door kon gaan. Nu hebben wij voor het eerst in de geschiedenis van Daventria digitaal gestemd op de hamerstukken van een Algemene Vergadering.

In gedachten hielden wij de mogelijkheid open om dan in september rond de verjaardag van de vereniging een spetterend feest te organiseren en dan alsnog feestelijk de verenigingsprijzen uit te reiken en persoonlijk afscheid te nemen van de vertrekkende bestuursleden. Dat feest kon niet doorgaan, maar wel een aangepast feestje. Op een zonnige middag in september toog jong en oud in tweetallen op anderhalve meter afstand over de loopbrug om met de leden onderling de sportieve strijd aan te gaan. Wat was het leuk om met een grote vloot op de Hank bij de startlijn te verzamelen en elkaar succes te wensen. Het aandeel van de jeugd viel op bij deze wedstrijd en was de voorbode voor uitstekende prestaties in het najaar. De jeugdcoaches hebben zelf een competitie georganiseerd waarbij de jeugd niet alleen ging roeien, maar ook de strijd beslechte op de fiets en bij het hardlopen. Bij het Nederlands Kampioenschap Indoor Roeien (NKIR) waren er meerdere podiumplaatsen voor Daventria. Complimenten en ook veel dank voor de coaches die er zoveel tijd in hebben gestoken.

De algemene vergadering in het najaar zorgde ook voor nieuwe geschiedenis. Vanuit het salon was enkel het bestuur aanwezig om via een digitale connectie haar leden te informeren over de roeiplannen, coachplannen, vlootschouw en financiële zaken. De verenigingsprijzen zijn alsnog uitgereikt, maar dan van tevoren aan de leden thuis. Dit leverde bijzondere gesprekken op en een mooie film om met elkaar te delen. We hebben met zijn allen laten zien dat we met aanpassingen toch ver kunnen komen. Het afgelopen jaar gaat dan ook een bijzondere plek innemen in de jaargangen waarin we vooral met zijn allen hebben laten zien hoe veerkrachtig de vereniging is en zich snel wist aan te passen aan nieuwe maatregelen en protocollen. Onze dank gaat dan ook uit naar de leden, positief gezind accepteerden jullie de aanpassingen van schoonmaakprotocollen, vlotindeling en andere zaken die bij coronaproof roeien horen. Veel leden staken extra handen uit de mouwen, de materiaalcommissie had de handen vol aan reparaties aan de skiffs en het aanbrengen van aanpassingen op het vlot en de coachcommissie stak extra uren in het begeleiden van de leden die al lang niet meer in de skiff hebben gezeten.

De prijs voor verenigingsmedewerker van het jaar 2020 willen wij dit jaar uitreiken aan een lid die eigenlijk wel elke dag voor ons klaar stond om mee te denken met de aanpassingen die nodig waren als er weer een persconferentie was geweest, we protocollen en systeemregistraties moesten veranderen en daarover communiceren. Het liefst ook binnen 24 uur, want bij verruiming van de roeimogelijkheden wilden we dat ook zo snel mogelijk regelen en bij striktere handhaving moesten we dit vaak op korte termijn doen. In het weekend waar we normaal gesproken de nieuwjaarsborrel organiseren hebben we Christiaan ter Veen op het vlot opgewacht. Nadat zijn boot uit het water was gehaald hebben de Commissaris Roei en de Voorzitter hem onze woorden van dank toegesproken en zijn naamplaatje uitgereikt. Als oud lid van de afstellingscommissie mocht hij zelf de schroevendraaier ter hand nemen om de prijs op de riem te schroeven.

De huidige wintermaanden en het koude water maken het momenteel voor velen lastiger om de zo geliefde roeisport uit te oefenen zoals we dit het liefste zouden willen doen. Wij hopen net zo hard als jullie dat het einde van de nieuwe geschiedenis in zicht komt en bij het ontspruiten van de lente wij ook weer met meerdere mensen in een roeiboot mogen stappen. Ter herinnering van dit bijzondere jaar in de geschiedenis van Daventria heeft het bestuur ervoor gekozen om haar leden een kleine attentie te geven. Een attribuut dat wij kunnen dragen bij het roeien en de wedstrijden en die ons herinnert aan die veerkrachtige vereniging aan de IJssel waar we terecht met zijn allen heel trots op mogen zijn.

Ik wens jullie allen een heel gezond, sportief en voorspoedig 2021 toe.
Namens het bestuur
Els Blaauw
Voorzitter Daventria

Uitreiking Verenigingswerker van het Jaar: