Regionale jeugdwedstrijd Daventria

Zondagmiddag zijn op Daventria onder prachtig zomerse omstandigheden de regionale jeugdwedstrijden gehouden. Vier jeugdploegen van Daventria hebben het opgenomen tegen in totaal 9 ploegen van Isala, Jason, Tubantia, Salland, Zwolsche en Wetterwille. Het eerste blok bestond uit een time trial vanaf de noordzijde van de Hank tot aan Daventria. Ervaren ploegen roeiden in gladde vier en beginners in C4. Een team van tijdwaarnemers, starters en finishers zorgde voor het in goede banen leiden van de ploegen op het water en het klokken van de geroeide tijd. Het vlotteam zorgde voor een soepele doorstroming van roeiers in en uit de juiste boten. De wedstrijdtafel zorgde voor het regelen van invallers of sturen en voorzag de roeiers van informatie over de planning of van water na het roeien.

Door het tijdig wegsturen van rubberbootjes en zwemmers konden alle ploegen goed de binnenbocht houden en een snelle tijd proberen neer te zetten. In het jongens 15-18 veld bleek het verschil slechts een seconde te bedragen tussen Zwolsche en Tubantia. In het meisjes 15-18 veld slechts 2 seconden tussen Jason en Zwolsche. De beslissing in deze velden zou duidelijk pas in de boord aan boord race van het derde blok gaan vallen.

Tussen beide roeiblokken in was een ergometerwedstrijd gepland. Door de ergometers aan elkaar te koppelen konden steeds 2 ploegen van 4 roeiers strijden om de overwinning over 500 m. De overige roeiers konden op een scherm zien hoe 2 ploegen op slechts enkele meters van elkaar richting finish roeiden of juist al snel een groot gat lieten ontstaan.

Na het uitdelen van deventer koek aan de winnaars van de ergometerwedstrijd, werd het tijd het water weer op te zoeken voor de beslissende boord aan boordrace. De start van deze race is direct na de bocht, zodat beide of alle drie de ploegen in een rechte lijn over 400 m naar de finish bij Daventria kunnen roeien. Tussen de jongens van Zwolsche en Tubantia was het weer spannend. Zwolsche leek de seconde achterstand van de time trial goed te gaan maken. Helaas werd er gesnoekt en finishte Tubantia 2 seconden eerder. Blik voor Tubantia! Bij de meisjes van Zwolsche lukte het wel om een kleine achterstand van 2 seconden van de time trial goed te maken. Door 10 seconden sneller te finishen dan tegenstander Jason waren ze over beide wedstrijden de snelste en dus blik voor Zwolsche!

Door het goede werk van de tijdwaarnemers kon een half uur na de laatste wedstrijd de prijsuitreiking plaatsvinden. Dit gaf de roeiers wat tijd om na de inspanning van het roeien en ergometeren verkoeling te zoeken in het water. De blikken werden onder luid applaus door de winnende ploegen van de 5 categorieën in ontvangst genomen. Voor de eerste drie ploegen van de overall ranking, waarbij werd gecorrigeerd voor boottype, leeftijd en geslacht, was er taart.

Zowel deelnemers als organisatie kijken terug op een geslaagde roeimiddag op Daventria waar onder prachtige weersomstandigheden roeiers hun beste roeien hebben laten zien.

Voor meer foto's zie het album Jeugdwedstrijden 2018.