Het Ganzenraster

Zoals jullie mogelijk afgelopen week al een keer hebben mogen zien is er na het succes van de eerste proefuitvoering van het ganzenraster een meer definitievere vorm van het ganzenraster op de vlotten aangebracht.

Da’s mooi, maar hoe moet dat nou gaan werken??

Het waarom is duidelijk (nooit meer ganzendrek!!), maar wie, hoe en wanneer?

Heel simpel , te beginnen met het plaatsen door wie en wanneer : de waarschijnlijk laatste roeiers op een dag plaatsen, na de ontruiming van het vlot, het ganzenraster dat ligt opgeslagen in de blauwe krat die voorin de botenloods tussen de Ruwerd en de Welgelegen. staat. En hoe: alle paaltjes zijn genummerd. Begin op het ‘landvlot’ aan landzijde vanaf de grote ankerpaal (of hoe heet zo’n paal?) met (hoe logisch kan het zijn?) nr 1.

Paal nr 1 heeft een relatief kort stuk elastiek met lus aan het uiteinde dat als eerste bevestigd wordt aan de karabijnhaak die aan de kraag om de ankerpaal hangt. Vervolgens plaats je het paaltje in de uitsparing tussen 2 vlotdelen waar het nummer 1 bij staat. Dan zijn de paaltjes (hoe kan het anders) 2 en 3 aan de beurt. Wikkel het elastiek, dat daarop zit, af en leg de lus aan het uiteinde om de kop van paal nr 1, om daarna paal 2 in de uitsparing tussen 2 vlotdelen te plaatsen waar het nummer 2 op de witte stootrand staat en vervolgens doe je hetzelfde met paal 3 op de plek waar 3 staat op de witte stootrand. En zo gaat dat een tijdje door tot dat je als laatste paaltje 18 hebt geplaatst op het ‘IJsselvlot’ aan de IJsselzijde nabij de tweede ankerpaal. Ook aan dit paaltje zit een kort elastiek met lus dat bevestigd moet worden aan de karabijnhaak die aan de kraag van die ankerpaal hangt.

Knappe gans die niet teruggekatapulteerd wordt bij een poging het vlot te beklimmen na plaatsing van dit (fantast)elastieke raster.

Dan nog even voor de roeier die de volgende ochtend als eerste het onbesmuikte vlot betreedt: verwijder het raster in omgekeerde volgorde dus begin bij 18 en werk terug naar 1, hoe simpel kan het zijn?! Rol het elastiek om het paaltje/de paaltjes waar het aan vastzit (dus geen knopen proberen los te maken!) en berg het netjes op in de eerder genoemde blauwe krat die je svp weer terug zet tussen de Ruwerd en de Welgelegen..

Ben benieuwd of en hoe dit gaat werken!  Niet met het oog op de ganzen maar op het plaatsen van het raster. Moet lukken, toch?, met een beetje attentheid en samenwerking (doe t met z’n/haar tweeën!).