Denk mee over een oplossing voor een schoon vlot

Sinds een paar weken is Daventria de werkgroep “Schoon Vlot” rijker. De werkgroep wil proefondervindelijk en hands-on een oplossing te vinden voor de bevuiling van de vlotten, vooral door ganzenpoep. Liefst een oplossing die simpel, effectief, robuust en fool-proof is.

De oplettende vroege roeier heeft vast al ontdekt dat er ’s ochtends paaltjes langs de rand van het vlot staan, waaraan touw is gespannen op 10-12 cm hoogte, dit om de vogels ervan te weerhouden op het vlot te klimmen. Eerst een week alleen langs het linkervlot, vervolgens beide vlotten. Deze houtje-touwtje-oplossing is wat langer volgehouden om de mogelijkheid van gewenning bij de ganzen uit te sluiten. Na twee weken kunnen we voorlopig concluderen dat de gekozen oplossing - hoe provisorisch ook - werkt.


De foto spreekt boekdelen: links wel touw, geen poep; rechts geen touw, wel poep.

We hebben 'onderweg' al veel positieve feedback gehad: bijna iedereen vindt dit een goed initiatief. Reden genoeg om nu door te pakken.

Het vervolg van dit experiment is het zoeken naar een slimme oplossing voor de bevestiging van het touw aan het vlot. De oplossing moet voldoen aan de ontwerpeisen “simpel, effectief, robuust, foolproof”.

We willen voor die zoektocht maximaal gebruik maken van het technisch vernuft, de vindingrijkheid en creativiteit onder onze leden. Daarom de volgende oproep: als je mee wilt denken over een goede oplossing of een goede oplossing weet, laat dat dan ons weten met een mailtje.

Werkgroep Schoon Vlot:
Menno Rakhorst
Paul Olijhoek
Theo van den Broek
Rob Bilderbeek