Ringvaart Regatta 2016 - Daventria pakt stevig uit

Woensdag 11 Mei was het zover: de dag brak aan waarop 100 km geroeid zou gaan worden. Daventria was dit jaar op dit roeifeest met twee ploegen van de partij. Floor Maten kwam aan de start in de Schipbeek; Johan Bollen en ondergetekende staken met twee Naarden-roeimaten in de 4- van wal.



Gezien haar onbevangenheid zal Floor op deze wedstrijd haar debuut gemaakt hebben; zij deed dit geweldig en kwam prompt als eerste Skiffeuse binnen in een tijd van 9 uur en 52 minuten. Een 37e plek van de 179 deelnemende ploegen (van skiff t/m dubbel acht), waarvan er overigens 25 de eindstreep niet haalden. Een schitterende prestatie, niet in het minst door de manier waarop ze dit karwei klaarde: zagen we haar in de ochtend in Leiderdorp rond half acht vrolijk in haar bootje stappen alsof ze even naar de muur op en neer zou gaan varen, zo rond 10 uur kwamen we haar goedgemutst en met een glimlach van oor tot oor tegen op de ringvaart net onder Amsterdam. In Delft aangekomen was het beeld niet anders, al zal daar de tevredenheid over de goede prestatie het beeld mede bepaald hebben.

Johan en ik waren ook tevreden: pakte Johan twee jaar geleden samen met Dennis van Naarden het 2- record in een tijd van 8 uur en 32 minuten, het jaar erop mocht ik mee in de 4x- om daarin overall als tweede (achter een dubbel-acht) te eindigen, ook in een parcoursrecord van 7 uur en 56 minuten. Dit tweede Daventria-record is geboekstaafd onder de naam Pampus: terecht, want de 4e man naast Johan, Dennis en ik was Theo van Pampus, die zowel de boot leverde, voorsloeg als de hele 100 km stuurde. Ik hoor U denken: 4x-, was dat niet dat vrouwennummer? Dat is natuurlijk een hopeloos ouderwetse gedachte, maar toch was ik blij dat de keuze dit jaar viel op een boord vier zonder, het meest prestigieuze nummer voor lichte roeiers. Daarnaast gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat ook in dit nummer het record niet al te scherp stond, zodat we dat dit jaar met 40 minuten konden terugbrengen tot 8 uur en 2 minuten.

Dit was dus geen verrassing; wel was het verrassend dat we met deze tijd de overall winst naar ons toe konden trekken.
Het is duidelijk. Veel beter zal het niet worden. Tijd om te stoppen?

Hans Hummelink