Fijn... een reisje op de Rhein, Rijn, Rijn!

Noord West -6- : stuur Roos Gianotten, Dee Zeeuw van der Laan, Aart Oosthoek, Niels Meijerink en Hans Hoofs roeien de Rheinmarathon Leverkusen –Düsseldorf.


Bij Ruderclub Germania worden we hartelijk ontvangen en krijgen een stevige maaltijd en de hele avond gratis bier. Naast ons een stel Ieren, die later op de avond samenklonteren op de hoek van de bar, waar zij uren lang luidkeels gaan staan zingen.

Volgende morgen vroeg op, ontbijt, pendelbus naar Leverkusen. Tussen tientallen C-4-en vinden we onze boot, der Köbes, jawohl. Vrij oud, maar waterdicht. Over een steile helling van wel 10 meter diep dragen we de boot naar het vlot. Instappen en wegwezen. We worden afgeduwd en varen meteen al zonder te roeien 7 km/uur, laagvliegend door de start, Daventria Go!!

Na de start zoekt Roos voorlopig nog maar even de stuurboord wal op. Dat duurt niet lang. We moeten naar de hoofdstroom. Twee levensgrote schepen ploegen naast elkaar tegen de stroom in en maken reusachtige golven. Zonder blikken of blozen stuurt Roos de boot haaks dwars door de golven en met enorme klappen van de boeg passeren we deze hindernis perfect. Zo, en dan maar weer stevig doorroeien, we willen overleven, maar ook een mooie tijd neerzetten.

Dan komt er weer eentje aanzetten, midden op de rivier. Onze stuur kiest voor voldoende afstand en stuurt onze boot schuin omhoog op de golven en surft mee op de golven. Geweldige ervaring. De marathon organisatie heeft echt alles perfect geregeld. Zo om de 3 kilometer zwerven er noodhulpbootjes op de rivier. Na 30 kilometer begon het ons op te breken dat de houten handvaten zo kort zijn. Je kon ze niet lekker los in je handen leggen, soms moest je een beetje knijpen om te klikken.

Venijn in de staart. De laatste bocht voor Düsseldorf een sterke noordenwind, dus behalve de golven van de schepen, nu ook hoge windgolven, een grote klotsbak. Killing kilometers. De finish, und da sind die Holländer, Daventria, hoera, glückwunsch.

Geëindigd op de 88-e plaats van de 170 ploegen. (42,8 km in 2.48,5 uur) Lang niet slecht en 4e van de 20 buitenlandse ploegen, das beter. HH.