Blik op Heineken roeivierkamp

Wederom deed de Daventria jeugd een greep in de blikkenkast en deze maal in één van de grootste wedstrijden de H4K op de Amstel te Amsterdam. Middels het Talentencentrum van het district Oosten en Noord van de KNRB werden een drietal combi’s gevormd  een M18 8*, M18 4* en een M 4*1e divisie.

Alle combi’s moesten vier afstanden roeien. Op zaterdag de 2600 mtr. en de 250 mtr sprint. Zondag de lange sprint 750 mtr en de afsluitende 5000 mtr.

Nu is bekend dat het roeien van deze wedstrijd je niet in de koude kleren gaat zitten, maar ook dat een ieder hem wel heel graag wil varen. Voor het sturen van deze wedstrijd is het een heel ander verhaal. Vele boten hebben dan ook moeite een stuur te vinden die genoeg ervaring heeft en over de nodige moed beschikt om in het geweld van deze wedstrijd de stuurtouwtjes in handen te nemen. Voor het sturen van jeugd boten wordt dit probleem nog groter, daar in de KNRB reglementen is vastgelegd dat de stuur ook de junioren leeftijd behoort te hebben.

Vanuit het talentencentrum werd dit dan ook een groot probleem. Bij alle deelnemende verenigingen was werkelijk geen stuur beschikbaar en zeker geen stuur met voldoende ervaring. Hoewel ook bij Daventria de sturen niet voor het oprapen liggen, is het ons toch gelukt de benodigde sturen te leveren.

Zonder de roeisters ook maar iets te kort te doen, wil ik hier een lans breken voor drie geweldige sturen, die ondanks hun bedenkingen toch op de stuurplek plaats durfde te nemen. Ik begin toch maar gelijk met een teleurstellende mededeling voor de heren Koolenbranders, die in mijn pogingen een stuur te vinden wezen op 'onze Bram' (lees; Bram Wijsman). Welnu heren... het is niet langer 'jullie Bram', maar ook een beetje van ons, en zeker die van de Meiden van de acht en geloof mij. Dit is niet mijn schuld, maar Bram heeft met zijn optreden in de M18 acht, dit helemaal zelf voor elkaar gekregen.

Ongelofelijk knap zoals Bram na één keer trainen in Zwolle de leiding in de boot nam. Het feilloos lezen van de wedstrijd, gekoppeld aan zijn kwalitatief hoge stuurmanskunsten, wist hij de meiden in alle te varen onderdelen naar een eerste plek te leiden en derhalve aan de meet, samen met Maureen Groot Koerkamp op drie in de boot, het fel begeerde blik in ontvangst te nemen.

Ook onze ander sturen Maud Overbeek en Anne Dietrich deden het meer dan voortreffelijk. Ook zij moesten na één training in Zwolle de arena van de H4K in. Voor beide belicht ik hier twee hoogte hoogten punten.

Maud bleek werkelijk nergens last van te hebben. In haar eerste echt grote wedstrijd, stuurde zij de 5000 mtr met vaste hand. Na al een tegenstander te zijn opgelopen, dreigden twee op te lopen tegenstanders haar te dwingen de veel ruimere buitenbocht te nemen. Hierop drukte zij zonder enige schroom haar boegbal tussen beide andere boten. Door tevens op tijd een tempo versnelling te laten plaatsen wist zij ze in één soepele tred het nakijken te geven. Grote klasse die mij van pure blijdschap en trots bijna naast mijn fiets deed belanden.

Ook Anne wist zich in het geweld van de wedstrijd zonder enige moeite staande te houden. In haar race op de 5000 mtr onstond een hachelijke situatie door dat vier boten tegelijker tijd een bocht aanvielen, Anne wist zich gesterkt door veel wedstrijdzeil ervaring, weldoordacht eerst even wegdrukken liet het tempo  zakken,om kort hierna heel behendig  op volle snelheid  en stijf aan stuurboordwal met een onwaarschijnlijk klein streepje licht tussen de bladen en de wal haar boot langs de anderen te sturen,echt een sterk staaltje stuurmanskunst,hetgeen mag woorden onderstreept doordat de andere drie boten hun koers niet konden houden en met elkaar in aanvaring kwamen.

Tot slot van dit weekendje Amsterdam de prestatie van onze roeisters, Maureen trok zoals eerder gememoreerd blik in de acht, waarin zij als enigste nieuwkomer op voortreffelijke wijze haar duur bevochte plaats meer als waar kon maken.
Floor Maten, Femke Floor vormde samen met Jolanda Scholtens(Hunze) en Elianne Eggink (Zwolsche) de M18 4*in een veld van clubvieren, met slechts tweemaal trainen op voorhand niet direct het beste uitgangspunt voor een top klassering.
De meiden hebben zich in het ijzer sterke veld meer dan voortreffelijk geweerd door zo goed als technisch perfect te roeien. In een geweldige mooie cadans wisten zij met name op de 2600 mtr en 5000 mtr niet alleen de diverse mee fietsende coaches, maar ook de in grote getale aanwezige toeschouwers te verbazen.

Met als uiteindelijk resultaat drie vijfde plaatsen en een zevende werden zij in het eindklassement vijfde en wisten hiermee in de bovenste helft van het veld te eindigen. Kortom een voortreffelijk resultaat waar je als coach alleen maar van kan genieten.

Bram, Anne, Maud, Maureen, Femke en Floor jullie hebben het weer geflikt om op een ongelofelijk positieve wijze Daventria te vertegenwoordigen. Nogmaals geweldig gedaan!

Thom