9 maart Science Café Burgerweeshuis - Ruimte voor de rivier

Science Café Deventer op 9 maart 2011 over ‘Ruimte voor de rivier’ met dr. ir. Saskia van Vuren.

Op piekmomenten stroomt er meer water door de IJssel dan de rivier eigenlijk aankan. Overstromingen zijn daarvan het logische gevolg. Begin januari zagen Deventenaren het water nog zoveel stijgen dat kelders van woningen aan de Welle blank stonden en het IJsselhotel tijdelijk een eilandje in de rivier werd. De gemeente sloot de Welle af voor alle verkeer en liet zandzakken plaatsen om het water tegen te kunnen houden. Om dergelijke taferelen in de toekomst te voorkomen, is het programma ‘Ruimte voor de Rivier’ opgezet. Wat zijn de beste manieren om het water te weren, en waarom is dat zo? Daarover komt Saskia van Vuren (rivier- en kustwaterbouwkundige) vertellen tijdens het Science Café op woensdag 9 maart.


Dr. ir. Saskia van Vuren (33) studeerde kustwaterbouwkunde aan Universiteit Twente en promoveerde op een onderzoek naar de invloed van de rivierbodem op de waterstand. Momenteel werkt ze als adviseur en onderzoeker bij HKV LIJN IN WATER, een onafhankelijk bureau voor advies en onderzoek op het gebied van water en veiligheid. Zij houdt zich daar bezig met studies naar de Nederlandse rivieren (Rijn, Maas, Vecht, deltagebied) waar herinrichting of ‘duurzaam vaarwegbeheer’ op het programma staat. Zij is nauw betrokken bij de uitwerking van een groot aantal Ruimte voor de Rivier-projecten in Nederland.

In haar lezing zal Saskia van Vuren vertellen waarom er in het Rijksprogramma Ruimte voor de Rivier voor rivierverruimende maatregelen wordt gekozen, terwijl uit studies van het Centraal Plan Bureau blijkt dat dijkversterking vaak kosteneffectiever is. Ook zal zij haar licht laten schijnen over de mogelijke neveneffecten van rivierverruimende maatregelen. Ze signaleert dat er tijdens het ontwerpproces vaak meer aandacht wordt besteed aan de belangen natuur, landschap en omgeving en veel minder aan ‘rivierkundige’ belangen (hoogwaterveiligheid en scheepvaart). En dat zou nog wel eens vervelende gevolgen kunnen hebben…

In een gezellige en informele sfeer kun je haar vragen stellen en er is volop ruimte voor discussie onder leiding van James van Lidth de Jeude. De muziek wordt verzorgd door Yes Indeed!.
Je vindt Science Café Deventer in het Burgerweeshuis aan de Bagijnenstraat 9. De zaal gaat open en er is muziek vanaf 19.30 uur. De lezing start om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Wat is ‘Science Café’
Elke tweede woensdag van de maand kun je terecht bij Science Café Deventer In het Burgerweeshuis aan de Bagijnenstraat 9 in Deventer. Vooraanstaande wetenschappers vertellen er bevlogen over de nieuwste ontwikkelingen in hun vakgebied. Je kunt vragen stellen en is er ruimte voor discussie. Geweldige muziek, een drankje en goed gezelschap maken de avond compleet.

Kijk voor meer informatie op www.sciencecafedeventer.nl of meld je aan voor onze nieuwsbrief op info@sciencecafedeventer.nl