…een ongeluk zit in een klein hoekje …

Aanvaring vrachtschip en Pro Duo (deel 2)

Zondagochtend 4 juli is de Pro Duo op de IJssel ter hoogte van camping De Scherpenhof overvaren door een vrachtschip. De beide roeiers hebben héél erg veel geluk gehad: op wat schrammen en een ‘onder water tocht’ na, zijn zij met de schrik vrij gekomen. Door de aanvaring is de gladde 2x/2- door midden gebroken en total loss.

Hoe heeft dit ongeluk kunnen gebeuren? De Pro Duo zat aan stuurboordwal. De boeg heeft naar eigen zeggen het vrachtschip zien aankomen. Desondanks is de Pro Duo voor de boeg van de vrachtvaarder terecht gekomen. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren (‘op eens was het vrachtschip er’) wordt onderzocht. Het ongeluk is gemeld bij de waterpolitie, die ter plaatse is geweest voor het opnemen van verklaringen van de beide Pro Duo-roeiers, van de schipper en van andere Daventrianen (toevallig ter plaatse met hun boot). Gelukkig hebben beide roeiers het er levend af gebracht. Immers, voor hetzelfde geld had het ook heel anders kunnen aflopen.

Samen met de beide roeiers, de examencommissie en de commissie coaching en opleiding gaat het bestuur het ongeval analyseren, hierbij ook gebruik makend van het politieverslag. Op basis van de analyse bekijken we of we onze opleiding op onderdelen eventueel moeten bijstellen of wellicht aanscherpen. Ook het systeem van bevoegdheden zal hierbij tegen het licht worden gehouden. Maar, hoe we veiligheid ook verweven in onze opleiding, hoe we bevoegdheden ook regelen, het belangrijkste is en blijft natuurlijk altijd de oplettendheid en alertheid van de roeiers. Er is een parallel te trekken met auto rijden: ook na 25 jaar schade vrij rijden is één moment van onoplettendheid voldoende voor een aanrijding.

Wordt vervolgd,

Theo van den Broek
voorzitter